ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Кариерна промяна: Глупава идея или гениално решение?

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2018-10-22 10:30:00  |  Промяна: 2018-10-22 10:45:34

4-те грешки, които не трябва да правите при смяна на работата си и една, за да бъдете истински професионалисти

И двете, или старата истина от кварталните рапъри – „както си го направиш“. Ние от Career Guide и Rabota.bg виждаме случаи на хора, които сменят работата си и след това съжаляват и дори започват да изпитват носталгия по старата. Някои дори започват да идеализират старото си работно място.

Виждаме и случаи на хора – и то значително повече, които усещат работата си като задънена улица. Споделят, че нямат стимул, нямат предизвикателства и средата ги потиска.

Дали защото компанията не е добра?

Истината в над 80% от случаите е друга – защото няма синхрон между профила на човека – в каква среда вирее най-добре и културата на компанията. Нещо като лош избор на партньор в живота. Изглежда добре, има добра визия, но се оказва, че служителят не се справя с възложените му отговорности за работа.

Ето 4 много грешни решения, ако искате да смените попрището или да имате по-добро:

1. Решение базирано на емоциите.

Писнало ви е от старата работа, не се търпи вече, готови сте дори малко време да карате на спестявания или на бисквити, само и само да се махнете. Появява се възможност, която изглежда добре и вие се впускате.

Къде е грешката тук?

- Липсата на ясна визия за това каква е идеалната за вас работа

- Липсата на трезва преценка за новата възможност

- Липсата на търпение и усилие да проверите какви други възможности има

Резултатът често е отново неудовлетворение, този път задълбочаващо се към нихилизъм – “Няма нормални компании”, позиция на жертва: “Аз никога няма да си намеря добра работа” или апатия: “Не ми дреме вече за нищо”.

Тъкмо за това е нужно смяната на работа да е обмислена добре, с  визия за бъдещите ви цели и постижения. Всичко това може да разберете по време на събитието Scale up your career, което ще ви даде полезни съвети за промяната на вашия кариерен път и уменията, които трябва да имате, за да го постигнете.

2. Малко опции

Представете си, че се местите от София в Пловдив. Децата ви са в колата, мрънкат, а жена ви вече е ядосана. Вие преговаряте с бъдещ наемодател. Той знае, че нямате друга опция, личи си. Вие знаете, че нямате друга опция. Каква е вероятността да кажете: „ДА“  на нещо, което не е много изгодно, но пък звучи ОК?

Истината – много голяма.

Същото е и при търсенето на нова работа. Затова преди да смените позицията си, уверете се, че имате поне 3 опции. А за да ги имате, елате на събитието Scale up your career, което ще ви даде много отговори на повечето въпроси, които сте имали при търсенето и намирането на нова работа.

3. Да смените кожата, но не и нрава си

Всяка промяна към по-добро, ако е наистина е към по-добро е промяна, която изисква и ние да се променим. В кариерно отношение, това означава да сте видимо по-добри и да помислите за по-голяма лична ефективност – планиране, организиране и постигане на заложени резултати.

4. Всичко това води до точно тази грешка:

Да не дойдете на Scale up your career, където ще адресираме всяка една от тази грешки, ще ви помогнем да планирате и реализирате кариерната си промяна, за да бъдете успешни професионалисти в работата си.

 


Анкета
В каква сфера на дейност търсите работа?
ИТ и телекомуникации
Маркетинг
Търговия
Услуги
Финанси
Инженерни дейности
RSS Новини