ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Кариерна промяна: Глупава идея или гениално решение?

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2018-10-22 10:30:00  |  Промяна: 2018-10-22 10:45:34

4-те грешки, които не трябва да правите при смяна на работата си и една, за да бъдете истински професионалисти

И двете, или старата истина от кварталните рапъри – „както си го направиш“. Ние от Career Guide и Rabota.bg виждаме случаи на хора, които сменят работата си и след това съжаляват и дори започват да изпитват носталгия по старата. Някои дори започват да идеализират старото си работно място.

Виждаме и случаи на хора – и то значително повече, които усещат работата си като задънена улица. Споделят, че нямат стимул, нямат предизвикателства и средата ги потиска.

Дали защото компанията не е добра?

Истината в над 80% от случаите е друга – защото няма синхрон между профила на човека – в каква среда вирее най-добре и културата на компанията. Нещо като лош избор на партньор в живота. Изглежда добре, има добра визия, но се оказва, че служителят не се справя с възложените му отговорности за работа.

Ето 4 много грешни решения, ако искате да смените попрището или да имате по-добро:

1. Решение базирано на емоциите.

Писнало ви е от старата работа, не се търпи вече, готови сте дори малко време да карате на спестявания или на бисквити, само и само да се махнете. Появява се възможност, която изглежда добре и вие се впускате.

Къде е грешката тук?

- Липсата на ясна визия за това каква е идеалната за вас работа

- Липсата на трезва преценка за новата възможност

- Липсата на търпение и усилие да проверите какви други възможности има

Резултатът често е отново неудовлетворение, този път задълбочаващо се към нихилизъм – “Няма нормални компании”, позиция на жертва: “Аз никога няма да си намеря добра работа” или апатия: “Не ми дреме вече за нищо”.

Тъкмо за това е нужно смяната на работа да е обмислена добре, с  визия за бъдещите ви цели и постижения. Всичко това може да разберете по време на събитието Scale up your career, което ще ви даде полезни съвети за промяната на вашия кариерен път и уменията, които трябва да имате, за да го постигнете.

2. Малко опции

Представете си, че се местите от София в Пловдив. Децата ви са в колата, мрънкат, а жена ви вече е ядосана. Вие преговаряте с бъдещ наемодател. Той знае, че нямате друга опция, личи си. Вие знаете, че нямате друга опция. Каква е вероятността да кажете: „ДА“  на нещо, което не е много изгодно, но пък звучи ОК?

Истината – много голяма.

Същото е и при търсенето на нова работа. Затова преди да смените позицията си, уверете се, че имате поне 3 опции. А за да ги имате, елате на събитието Scale up your career, което ще ви даде много отговори на повечето въпроси, които сте имали при търсенето и намирането на нова работа.

3. Да смените кожата, но не и нрава си

Всяка промяна към по-добро, ако е наистина е към по-добро е промяна, която изисква и ние да се променим. В кариерно отношение, това означава да сте видимо по-добри и да помислите за по-голяма лична ефективност – планиране, организиране и постигане на заложени резултати.

4. Всичко това води до точно тази грешка:

Да не дойдете на Scale up your career, където ще адресираме всяка една от тази грешки, ще ви помогнем да планирате и реализирате кариерната си промяна, за да бъдете успешни професионалисти в работата си.

 


Анкета
Ще почивате ли по коледните празници?
Да, само официалните почивни дни.
Да, ще си направя дълга почивка от Коледа до Нова година.
Не ще съм на работа.
Още не знам.
RSS Новини