ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Как да откриете мечтаната за вас работа

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2017-02-20 16:52:00  |  Промяна: 2017-02-20 16:52:32

Намерете работа, която отговаря на вашите силни страни

Помните ли, когато бяхте млади и нямахте отговор, когато хората ви питаха с какво ще се занимавате и какъв искате да станете?
Хората търсят отговора на този въпрос едва когато завършат своето средно образование. Проучванията показват, че може да смените работата си повече от 15 пъти и да прекарате средно по 4 години на едно работно място.

Това най-вероятно означава, че ще се наложи да отговорите на въпроса „Какво ще правя с живота си” повече от веднъж в живота.
Ето няколко съвета за това как да намерите мечтаната за вас работа:

1. Разберете кои са силните ви страни
Първо, опитайте се да ги намерите и ги запишете. Възможно е да сте добри във всичко, ако подходите достатъчно сериозно – но не би ли трябвало точно силните ви страни да определят това, с което трябва да се занимавате? Няма ли да бъдете по-щастливи и удовлетворени, ако успеете да си намерите работа, която отговаря на вашите силни страни?

2. Направете оценка на миналото
Отговорете на следните въпроси, които са свързани с миналите ви работни места:
-Какво най-много ми хареса и какво не ми?
-Какво ми хареса в мениджъра и какво не?
-Какво ми хареса в хората, с които работих и какво не?
-Какво беше най-голямото предизвикателство?
-Кога бях най-щастлив/а и най-горд/а от себе си?
-Какво беше най-голямото ми постижение?
-Какви отговорности имах и кои ми харесваха, и кои не?
Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да разберете какво ви е харесало и какво не, за да можете да потърсите кариера със сходни характеристики за в бъдеще.

3. Говорете с колкото се може повече хора.
Ходете на лекции и конференции, учете се от опита и слушайте хората. Разпитвайте ги относно тяхната работа, индустрията, в която се намират и за професионално вдъхновение. Винаги бъдете предварително готови с въпросите, които искате да зададете, за да може те да се максимално ясни и в последствие отговорите им да ви дадат ясна представа.
Не се ограничавайте само с хората, които познавате и сте свързани по някакъв начин. Интересувайте се от хората и потърсете различна информация за това как те са постигнали това, което са и се вслушвайте в съветите им.
Преди окончателно да се спрете на кариера в дадена сфера или да я отпишете напълно, поинтересувайте се от това какво представлява работата и какво ще се изисква от вас всеки ден.

4. Запишете се на курсове и опитайте нещо ново
Ходете на курсове, уъркшопи, четете книги, гледайте видео туториъли в YouTube и опитайте нещо ново. Може да откриете, че имате страст към дизайнът, рисуването, програмирането или нещо съвсем различно. Интернетът и развитите технологии правят ученето на нови неща лесно и достъпно. Новото ви хоби може да се окаже и вашата кариера.

5. Помислете в каква работна обстановка ще можете да разгърнете потенциалът си
Хората състезават ли се един с друг или си помагат? Приятели ли са извън офиса? Ще работиш сам или ще работиш в екип? Има ли развитие? Можеш ли да работиш от вкъщи или трябва да работиш в офиса? Колко свободно време ще имаш? Какво заплащане очакваш?
Помисли добре за работната обстановка и какъв начин на живот се надяваш да имаш. Ако не си сигурен, опитай, за да можеш да си сигурен.

6. Правете това, което ви прави щастливи
Помислете какво според вас е забавно за вършене и какво обичате толкова много, че бихте го вършили без да получавате пари. Не избирайте най-престижната професия, само и единствено заради социалния статут, който ще придобиете покрай нея. Изберете тази, от която ще научите най-много, ще израснете и най-вече – ще бъдете щастливи.

7. Намерете си ментор
Такъв човек може да ви вдъхнови и да покаже правилният път за вас. Ако имате интерес към кариера в дадена област, попитайте менторът си дали може да бъдете с него за седмица, докато той си върши работата, за да добиете представа за това как се случват нещата.

8. Започнете стаж
Стажантските програми са добър начин да вкусите от дадена индустрия или компания, като в последствие можете да започнете работа. Дори и да не започнете или ако установите, че тази сфера не е за вас, стажът ще ви помогне да натрупате контакти и ще ви даде много ценни съвети.

Анкета
В каква сфера на дейност търсите работа?
ИТ и телекомуникации
Маркетинг
Търговия
Услуги
Финанси
Инженерни дейности
RSS Новини