ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Дуалното обучение – ключът към кариерно развитие

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2016-02-23 15:37:00  |  Промяна: 2016-08-15 11:45:24

Обучение чрез работа - новият начин да бъдеш конкурентоспособен на пазара на труда

Под "Дуална образователна система" се разбира професионално обучение, което се осъщестява паралелно на две места - в професионалното училище и предприятието. Системата на дуалното образование е разпространена в Германия, Австрия и Швейцария.

Причината поради, която се въвежда тази нова стъпка е свързана именно с кариерното развитие на учениците. Още от завършването на средното си образование  те могат да имат практическият опит и шанс да се реализират точно в тази сфера, която им харесва. Дуалното обучение по света обикновено продължава 3 - 3,5  години. Предприятието, в което се извършва професионалното обучение, е отговорно за изграждането на практически умения и реализацията на теоретичните познания в предприятието. Обучаваните посещават 1-2 дни в седмицата професионалното училище, а останалите 3-4 дни прекарват занятията си  в предприятието. Алтернативно се прилага блоково обучение, при което учениците последователно се обучават 3 месеца в училище и 3 месеца в предприятието. Последната форма е много по-рядко прилагана.

Основните предимства на този тип образование, че то позволява натрупването на необходимия опит и стаж по-време на обучението си и по този начин младежите получават доход, докато се обучават, което ги задържа в образователната система по-дълго и ги предпазва от ранно напускане поради нужда от доходи. Освен това много голяма част от тях продължават да работят за същото предприятие и след като завършат, тъй като са изградили трудови навици, а работодателят ги познава и е инвестирал ресурс в тяхното обучение. Целта на дуалното обучение е да постави акцент върху практиката, а компаниите гарантират, че учащите ще получат качествена подготовка. В България вече се прилага такът тип обучение, което придобива голям успех.

Директорът на професионална гимназия по механоелектротехника "Н. Й. Вапцаров" в София Мардирос Зовикян разказа, че техните ученици практикуват във фирми това, което са научили в гимназията и реално добиват професионалния опит. Когато завършат част от тях остават на работа там. Производствените и учебните практики се провеждат на 100% във фирми от бранша. Много от децата по време на летните ваканции остават да работят по едни два месеца отново в тези фирми, допълни директорът."Огромен е недостигът на такъв тип специалисти. Ние се оказваме приемник на 10 гимназии с такава насоченост, които бяха закрити", каза още Зовикян и припомни, че дуалното образование не е ново за България. На същия принцип се е провеждало обучението в техникумите преди време. 

Нели Стоянова, директор на професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. Георги Павлов", обясни, че тяхната гимназия е включена в швейцарския проект с "Производство на мляко и млечни продукти".

"Имахме сериозни проблеми с тази специалност, защото много трудно намирахме партньори. Този бранш у нас се разработва предимно от частни мандри и е повече затворен семеен бизнес. Чрез проекта се свързахме с големи фирми, което отвориха врати за нашите ученици", каза Стоянова.

Петя Евтимова, ръководител на швейцарски проект за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система добави, че това е ново учебно съдържание, което се изработва по съвсем нов начин, базирано на конкретни работни ситуации.

Това училище е единствената паралелка от 15 ученици, които се обучават за технолози в млекопреработването, допълни Петя Евтимова, ръководител на швейцарски проект за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система.

 Тя обясни, че при дуалното обучение учениците работят 2-3 дни от седмицата в съответна фирма срещу възнаграждение.

"Сключват се трудови договори, децата трябва да спазват трудовата дисциплина. Те добиват не само практическите умения, но се учат на трудови навици и да работят в колектив", допълни Евтимова.

Освен възнаграждение учениците от професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии получават и допълнителна стипендия по швейцарския проект.


Анкета
Ще почивате ли по коледните празници?
Да, само официалните почивни дни.
Да, ще си направя дълга почивка от Коледа до Нова година.
Не ще съм на работа.
Още не знам.
RSS Новини