ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

4 по-добри начина да отговорите на въпроса „ Защо искате да работите в тази компания?“

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2016-02-25 17:58:00  |  Промяна: 2016-08-15 11:29:57

Експерти от HR Специалисти, съветват как да отговорите най-правилно на този въпрос

Когато Вие отивате на интервю за работа, Вие имате няколко въпроса на които абсолютно сигурно трябва да знаете как да отговорите – не само, защото те са често задавани, а защото те ще помогнат на интервюиращият се да изгради цялостната си картина относно Вас.

Помислете какво трябва да отговорите на въпроси като „Кажете ми нещо относно Вас“,Защо се интересувате от тази позиция?“ , „ Защо искате да работите в тази компания?“ Това са основните и най-често задавани въпроси.

Тъй като не можем да говорим относно собствените си умения, затова въпроси като този „Защо избрахте точно тази компания?“, може да се окаже най-подвеждащият и труден въпрос.

Така, че как трябва да подходите към тези супер чести подвеждащи въпроси от интервюиращият, без да звучите като всеки друг кандидат, който продължава развълнувано да говори около това колко е радостен да работи в компания, която е силно развиваща се.

Ето и 4-те стъпки с който можем да Ви помогнем да се справите блестящо на интервюто за работа:

1. Запознайте се с уникалността на компанията:
Ключът към отговора на този въпрос е доста специфичен. Ако може да дадете един и същ отговор за две различни компании, това означава, че не сте достатъчно добре запознат със специфичността на компанията. С други думи Вашият отговор трябва да е уникален, а не да бъде генерален отговор „работенето с талантливи и успяващи хора е голямо предизвикателство“.
Ако искате да извървите пътя и да достигнете до конкретната фирма, говорете за конкретни аспекти от нея, които Ви харесват. Не просто да говорите за това колко е добра компанията, а разгледайте задължително във фирмения уеб сайт на компанията частта „Кои сме ние“, „ Нашият екип“, „Референции с клиенти“, или да потърсите по задълбочено в социалните мрежи от където ще придобиете реална представа за екипен дух, фирмени ценности, проблеми и събития в самата компания . Това всъщност е перфектния начин да направите някои изследвания за фирмата и да изпъкнете пред останалите кандидати.

2. Разберете как са започнали бизнеса си и каква е целта им в бъдеще:
Показването, че знаете много за компанията е винаги впечатляващо, но не винаги е правилно. Вашата цел тук е да се покаже, че се интересувате от компанията и че сте наясно с нейните предимства, още преди да е имал възможност интервюиращия да Ви зададе този въпрос. Един от начините да направите това е следният: Говорете за това, как сте следели развиването на компанията още от създаването й, как се е променяла през годините и разбира се как се е адаптирала според промените. Разказвайте го с интерес и увлекателност. Бъдете в състояние да коментирате в детайлност фирмата и по този начин ще покажете, че имате голям интерес от нея. Като пример за това може да проследите финансовите отчети на фирмата.

3. Мислете в перспектива за компанията:
Освен да се потопите в историята на компанията, трябва да се замислите и в бъдещото развитие на нея. Бъдете в състояние да говорите относно сферите, областите на развитие в които компанията би могла да бъде още по- развиваща се и процъфтяваща. Това е прекрасен начин да покажете какъв принос може да бъдете Вие за отличното й развитие, както и шанса да покажете „ Защо искате да работите за тази компания“. Това мислене показва, че Вие не само сте инвестирали достатъчно време да мислите и да прозрете, че бъдещото на компанията се състой в това, какви идеи бихте прокарали за да задържите и надградите успеха й

4. Предоставяне на повече информация от познат работещ в компанията.
Ако всичко друго се провали, това е най-добрата възможност. Може би имате познат, който работи в компанията. Може да говорите за това как сте впечатлен от опита му, който е натрупал във фирмата, като го помолите да си припомни по специфични детайли от работата си, преди да се явите на интервюто за работа. Така вие ще бъдете максимално добре подготвени.

Няма 100% отговор на този въпрос. Важно е да бъдете креативни, а това може да се случи, когато поне тези 4 стъпки сте изпълнили, като подготовка преди Вашето явяване на интервю за работа. Бъдете себе си, това е едно най-важните и ценни качества, който работодателите ценят, преди да постъпите на конкретна длъжност.

 

 

 

 

 

 

 

 


Анкета
Какво искате да се подобри на сайта Rabota.bg
Функциите
Да има по- голям избор от обяви
Да има по- голям избор работодатели
Сайта е сложен за използване и ми е трудно да се оправя
Всичко посочено
RSS Новини