ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

„Застраховането – реалност и възможности“: Застрахователната индустрия продължава да върви напред

Автор: Събина Бодурова  |  Дата на публикуване: 2023-05-25 16:50:00  |  Промяна: 2023-05-25 16:50:46

„Застраховането – реалност и възможности“: Застрахователната индустрия продължава да върви напред

Какво е развитието на застрахователния пазар през годините и как той допринася състоянието в инвестициите, доходите и икономиката? Това бяха част от въпросите, които експертите имаха възможност да дискутират по време на специализираното издание на публицистичното и икономическо предаване Money.bg.  „Застраховането – реалност и възможности“ се излъчи в ефира на Bulgaria ON AIR на 20 май, а модератор на специализирания мултиплатформен проект беше финансовият журналист, част от екипа на Money.bg, - Петър Илиев.

Каква е конюнктурата на застрахователния пазар и как се развива той през годините, коментира Константин Велев - изпълнителен директор на ЗАД Армеец.

„Застрахователният пазар последните години се развива изцяло възходящо. С удовлетворение мога да кажа, че годините на пандемията, последната година с войната в Украйна и причинените от тази война кризи поне до момента не се отразяват на застрахователния пазар толкова негативно, колкото върху други индустрии“, коментира експертът.

Велев сподели, че резултатите  показват успех, а застрахователната индустрия продължава да върви напред със сериозни темпове на растеж, особено съпоставена с други сфери на икономиката.

Какъв е приносът на застраховките за развитието на инвестициите, доходите и икономиката, по време на дискусията представи Лъчезар Богданов - главен икономист на Института за пазарна икономика. В ефира на политематичната телевизия той обобщи, че застраховането ни нараства с темпа на икономическо развитие на страната, като периодите на засилена икономическа и инвестиционна активност се отразяват позитивно на темпа на растеж на сектора.

„Самият застрахователен сектор е и голям работодател - малко над 6 хил. души с всички свързани по веригата дейности, като не визираме директно застрахователните компании. Застрахователите са важен институционален инвеститор като част от финансовата система, а техните финансови активи са между 3.5% и 4% от БВП на страната“, отбеляза Богданов.

Веселин Ангелов - член на УС на АБЗ и изпълнителен директор на Алианц България се фокусира върху непълноценното използване на застрахователните механизми и последиците от това с акцент върху имущественото застраховане. Той посочи, че за да се подобри ситуацията, е важно да се работи както с гражданите, така и с държавните органи и общините.

„Съществува вярването, че при природно бедствие държавата ще ни помогне, което не винаги е така, а и държавната помощ е малка, не е достатъчна да се справим финансово с последствията. Тук именно е ролята на застраховането, което цели да прехвърли този риск от държавата на някой друг“, обясни Ангелов. 

За пречките в постигането на симбиоза между клиенти и застрахователи и какво трябва да се направи, за да бъдат избегнати, експертното си мнение по темата изрази Мария Велева -управител на застрахователен брокер „Балкан“.

„Когато говорим за симбиоза трябва да има доверие. Хората имат възможност да  заплатят тази услуга, но да не искат да го направят и тогава основната роля на застрахователите е да спечелят това доверие, ако някъде то е било загубено“, коментира Мария Велева.

Експертът съветва клиентите да бъдат изключително взискателни и да изискват пълна информация  при сключването на застраховка.

Специалното издание се осъществява в сътрудничество с Асоциацията на застрахователите в България.

Медийни партньори нa телевизионния проект са Dnes.bg и Investor.bg.


Анкета
Какво искате да се подобри на сайта Rabota.bg
Функциите
Да има по- голям избор от обяви
Да има по- голям избор работодатели
Сайта е сложен за използване и ми е трудно да се оправя
Всичко посочено
RSS Новини