ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Всичко, което трябва да знаете за рециклирането на пластмасата

Автор: Събина Бодурова  |  Дата на публикуване: 2023-07-19 16:25:00  |  Промяна: 2023-07-19 16:36:18

👉 Това е важна част от устойчивото ни бъдеще, затова вижте кои са ключовите факти, свързани с този процес ♻️

Рециклирането на пластмасата е важен процес, който може да помогне за намаляване на отпадъците и негативните въздействия върху околната среда. Ето няколко ключови факта, които трябва да знаете:


Пластмасата и видовете й

Пластмасата е материал, който се използва в голям брой продукти. Всъщност, има различни видове пластмаси, като полиетилен (PE), полипропилен (PP), поливинилхлорид (PVC) и др.

Процесът на рециклиране

Рециклирането на пластмасата включва няколко стъпки - събиране, сортиране, преработка и производство на нови продукти. Пластмасите се събират, класифицират и отнасят в рециклиращи центрове.

Предимства на рециклирането

Рециклирането на пластмасата има множество предимства. То намалява нуждата от добив на суровини, спестява енергия и вода и намалява количеството отпадъци, които попадат в околната среда.

За да помогнете за рециклирането на пластмасата, е нужно да събирате пластмасовите отпадъци отделно, следвайки указанията за рециклиране на опаковките.

Как се рециклира пластмаса?

Процесът на рециклиране на пластмаса обикновено включва следните стъпки:

Събиране и сортиране: Пластмасовите отпадъци се събират и пренасочват към рециклиращи центрове или специализирани фирми за рециклиране. Там те се сортират по вид и категория на пластмасата, което помага за по-ефективното им преработване.

Раздробяване: След сортирането пластмасата се подлага на процес на раздробяване, където се използват различни техники, като мелене или гранулиране. Това им помага да бъдат по-лесно обработени в следващите стъпки.

Топене: След раздробяването, пластмасата се излага на висока температура и се топи. Това позволява да се преработи и да придобие нова форма. Може да се използва методът на пресоването, екструзията или инжекционното леене, в зависимост от желания крайен продукт.

Производство на нови продукти: Рециклираната пластмаса, след като е преработена, се използва за производството на различни нови продукти. Тези продукти могат да включват опаковки, текстилни влакна, мебели, тръби и много други.

Важно е да се отбележи, че не всички видове пластмаси могат да бъдат рециклирани с еднаква лекота и ефективност. Някои пластмаси са по-лесни за рециклиране, докато други изискват по-специализирани процеси. Това може да представлява предизвикателство в рециклирането на някои видове пластмаси.

Рециклирането на пластмаса е важен начин да се намали натоварването върху околната среда и да се спестят природни ресурси. Подкрепяйте усилията за рециклиране и избирайте продукти от рециклирани материали, когато е възможно.

Всички пластмаси ли могат да се рециклират?

Въпреки че повечето видове пластмаси могат да бъдат рециклирани, има някои, които са по-трудни или не могат да бъдат рециклирани с текущите технологии.

Полиетилен с висока плътност (HDPE): Този вид пластмаса, която се използва за опаковки на млечни продукти и бутилки за шампоани, може да се рециклира, но качеството на рециклираната пластмаса е по-ниско.

Полипропилен (PP): Този вид пластмаса се използва за контейнери за храна, капачки и други. PP може да бъде рециклиран, но изисква специализирани процеси и се сблъсква с предизвикателства във възстановяването на качеството.

Полистирол (PS): PS се използва за различни продукти, включително плъзгачи, опаковки за храна и изолационни материали. Рециклирането на PS е възможно, но не се практикува широко поради икономически и технически пречки.

Полиетилен с ниска плътност (LDPE): LDPE се използва за пластмасови торбички, фолиа и други. Възможно е рециклиране на LDPE, но поради ниската стойност на пластмасата и сложността на процеса, не всички съоръжения за рециклиране я приемат.

Все пак, технологиите за рециклиране се развиват и променят с времето, и в бъдеще може да се намерят по-ефективни начини за рециклиране на пластмаси, които днес представляват предизвикателство.

Каква е разликата между разградима, рециклируема, преизползваема и еднократна пластмаса?

Разградима, рециклируема, преизползваема и еднократна са термини, които описват различни характеристики на пластмасата. Ето как могат да бъдат дефинирани различията между тях:

Разградима пластмаса: Разградимите пластмаси  имат способност да се разлагат или разграждат по естествен път, често под влиянието на светлина, вода, топлина или микроорганизми. Те могат да се разпаднат на по-малки фрагменти или на неорганични съставки, които не вредят на околната среда.

Рециклируема пластмаса: Тези пластмаси могат да бъдат преработени и използвани за производството на нови продукти, като по този начин намалява нуждата от добив на нови суровини и спомага за намаляване на отпадъците. 

Преизползваема пластмаса: Преизползваемите пластмаси са тези, които  могат да се използват повторно за същата или различна цел. Например, многократно използваеми контейнери или бутилки, които могат да се пълнят повторно.

Еднократна пластмаса: Еднократната пластмаса се използва веднъж и се изхвърля след употреба. Това са опаковки за храна, пластмасови чаши, сламки и други. Те обикновено не се използват повторно или рециклират и всъщност представляват значителното количество отпадъци.

Европейската регулация за пластмасата се осъществява чрез различни законодателни актове, които имат за цел да подобрят управлението на пластмасовите отпадъци и да насърчат устойчивото им използване.

Източник на изображения: Pixabay

 


Анкета
Какво искате да се подобри на сайта Rabota.bg
Функциите
Да има по- голям избор от обяви
Да има по- голям избор работодатели
Сайта е сложен за използване и ми е трудно да се оправя
Всичко посочено
RSS Новини