ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Райна и нейната любов към професията й

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2017-07-14 11:08:00  |  Промяна: 2017-07-14 11:08:06

Трудно е. Малко се плаща, около 550-600 лева и в зависимост от стажа, който има.

Райна Виденова е медицинска сестра от  Кюстендил. Преди 47 години започва работа в неврологичното отделение на местната болница. По онова време заплатата й е 65 лева. Признава, че никога не е мислила да сменя професията си, а любовта й към нея я връща при болните и след пенсионирането й.

Райна Виденова, медицинска сестра

„Да им обръщаш внимание или където казват хората: Да си закачиш на закачалката проблемите и да бъдеш такъв какъвто трябва да бъдеш“.

 

През годините медицинската сестра е работила и с млади колеги. С болка разказва, че променящата се политика в здравеопазването и ниските възнаграждения карапрохождащите в тази професия да се отказват още със старта. 

Райна Виденова, медицинска сестра

„При медицински работници където казват, че спасяват човешкият живот- нищо не се прави. Много бумащина,  много разправия, но  специално за възнаграждението никой не е помислил, а трябва“. 

Недостигът на медицински персонал се усеща и в болницата в Благоевград. По-голямата част от медицинските сестри са в пред пенсионна възраст или вече пенсионери. Силвана Зарева е един от малкото млади специалисти тук. Много от колегите й са заминали в чужбина

Силвана Зарева, медицинска сестра

„Трудно е. Малко се плаща, около 550-600 лева и в зависимост от стажа, който има. Но едно младо момиче, което току що е завършило  ще започне почти на минималната работна заплата. Няма стимул и интерес да го работи“.

Денят на акушерката Снежана Димитрова започва и завършва с родилки и бебета. Заради недостиг на персонал в родилната зала, тя се връща отново дни след пенсионирането си. Признава, че не е заради парите, а заради вътрешната потребност да е близо до майките.  Още си спомня за тежък случай след раждане

Снежана Димитрова, акушерката

“Майката кърви, веднага се прави кръвопреливане на два сака плазма, четири сака кръв. Спасихме, много тичане, събира се целия екип...“

Днес младите и не толкова младите специалисти са наясно, че влезеш ли веднъж в тази професия, излизане - няма. Въпрос на осъзнаване е дали го искаш толкова силно, че да продължиш въпреки трудностите.

 

Анкета
В каква сфера на дейност търсите работа?
ИТ и телекомуникации
Маркетинг
Търговия
Услуги
Финанси
Инженерни дейности
RSS Новини