ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Ръстът на заплатите връща българите у дома

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2019-07-12 17:33:00  |  Промяна: 2019-07-12 17:34:48

Българите емигрират заради недоверието към институциите и високо платена работа в чужбина

Една от основните причини, поради която българите напускат страната и избират да работят в чужбина, е по-високото заплащане.

Според проучване направено от сайта Rabota.bg на въпрос: „Бихте ли избрали да работите в чужбина?“ 69% от анкетираните споделят, че биха работили в чужбина, тъй като смятат, че там ще имат по-добър стандарт на живот и различни възможности за реализация.

43% от участвалите в анкетата посочват като основен фактор по-високото финансово възнаграждение в чужбина, а другите 26% -  ниският стандарт на живот в страната ни.

Проучването показва, че все по-често българите емигрират заради недоверието към институциите, както и привлекателната възможност за по бързо намиране на високо платена работа в чужбина

Едва 21 % от интервюираните посочват, че не биха работили в чужбина, защото не искат да напускат страната, тъй като икономическата среда се подобрява, а на трудовия пазар има глад за специалисти. Само 5% обаче казват, че са доволни от работата си в България.

През 2018г завърналите се българи от чужбина са близо 16 169, което е два пъти повече в сравнение с 2016г., показват данни на НСИ. Близо 40% от тях са в активната възраст от 20 до 44 години. Въпреки увеличаващия се брой на завърналите се, делът на емигрантите продължава да бъде двойно по-висок - 31 263. И тук възрастовата група от 20 до 44 години е най-голямата.

Оказва се, че ръстът на заплатите е една от основните причини, които връщат българина у дома. Сред останалите предимства са и дългото майчинство, възможността да са близо до семейство и приятели, както и да започнат работа в авторитетни компании в развиващи се сектори, да получават атрактивно възнаграждение, да имат гъвкаво работно време и добър социален пакет, които им осигуряват висок стандарт на живот.


Анкета
Ще почивате ли по коледните празници?
Да, само официалните почивни дни.
Да, ще си направя дълга почивка от Коледа до Нова година.
Не ще съм на работа.
Още не знам.
RSS Новини