ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Петима бяха отличени с големите награди от националния конкурс „Млад одитор“ 2020 г.

Автор: Анета Христова  |  Дата на публикуване: 2020-06-18 19:05:00  |  Промяна: 2020-06-18 19:07:00

Тържествената церемония по награждаване се проведе вчера в аулата на Висшето училище по застраховане и финанси, които са сред организаторите

На 17 юни 2020 г., в аулата на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), се проведе церемонията по награждаване на победителите в Националния конкурс по одит за студенти “Млад одитор” за 2020 г. Конкурсът се организира за девета поредна година от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и одиторските дружества “Ейч Ел Би България” и Захаринова Нексиа“, а мисията му е да насочи вниманието към значението на одиторската професия и възможностите, които тя предлага на младите хора в България, както и да подчертае ролята на одита в бизнес средите и обществото като цяло. Каузата и събитието тази година беше подкрепено и от Сметната палата на Република България, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) и Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС).

В конкурса „Млад одитор“ 2020 се включиха студенти от над 10 университета в страната. До втория кръг, решаването на тест, бяха допуснати 50 участници, а до третия - решаването на казус, стигнаха всички, издържали теста с над 60% верни отговора. Експертно жури определи петимата големи победители сред тях , които получиха и големите награди – парични награди, стажове и стипендии за обучение във висши учебни заведения в страната.

„С годините това се превърна в най-сериозния конкурс за одиторската професия. Имаме история, имаме опит и съм сигурен, че след 20 г. този конкурс ще бъде нещо уникално за българския финансов и образователен бизнес“, заяви ректорът на ВУЗФ в приветственото си слово. Специален поздравителен адрес към организаторите на конкурса от г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор, беше прочетен от водещия на церемонията.

Първото място в конкурса спечели Виктория Миладиновастудентка в Университета за национално и световно стопанство. Тя получи парична награда в размер на 2000 лв., за финансиране на обучението си във висше училище в България, учредена от одиторските дружества “Ейч Ел Би България” и “Захаринова Нексиа”, както  и възможност за едномесечен стаж в някоя от двете компании. Наградата беше връчена от г-жа Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание. „Много се радваме на този толкова голям интерес към тази тежка и трудна професия - на одитора”, заяви г-жа Стоянова. Тя отправи пожелание към всички участници и победителите в конкурса да практикуват тази професия с всеотдайност и с много любов.

Второто място в конкурса спечели Василена Георгиева, студентка в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Наградата, на името на „Академик Иван Гюзелев“, учредена от Сметната палата, е в размер на 1000 лв., за обучение в магистърска степен във висше училище в България и право на едномесечен стаж в институцията. Отличието беше връчено от г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата.

Трето място в конкурса спечели Кристиана Христова от Икономическия университет – Варна. Наградата, в размер на 1000 лв., учредена от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, за финансиране на образователна степен във висше училище в България, беше връчена от г-н Стефан Белчев, член на КПНРО.

На церемонията бяха присъдени и 2 специални награди за участниците с най-оригинални идеи при решаване на казуси. Първата допълнителна награда бе спечелена от Костадин Патрашков, студент в УНСС, който спечели 500 лв. за финансиране на обучението си във висше училище в страната, учредена от ИДЕС. Наградата му бе връчена от г-н Велин Филипов, заместник-председател на УС на ИДЕС.

Втората специална награда бе връчена на Диана Георгиева от Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов. Наградата е стипендия за обучение в размер на 15% от таксата за обучение в магистърските програми на ВУЗФ, с преподаване на български език.

Финалистът от миналогодишното издание на конкурса - Живана Пепик приветства победителите и участниците в тазгодишното издание и им разказа, че участието ѝ в този конкурс, е дало тласък на професионалното ѝ развитие и кариера, която продължава в една от най-големите одиторски компании “Ейч Ел Би България”

Официални гости на церемонията бяха г-жа Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание, г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата на Република България, проф. д-р Борис Грозданов, председател на Фискалния съвет на България, г-жа Стефка Стоева, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), г-н Велин Филипов, заместник-председател на УС на ИДЕС, Негово Високопреподобие Архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, г-жа Светла Несторова, председател на УС и главен изпълнителен директор на 3ЕАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп" ЕАД, и др.  представители на държавните институции, финансовия, застрахователния и одиторския елит, преподаватели от висшите училища в страната.

Церемонията беше излъчена на живо във фейсбук страницата на ВУЗФ. Пълен запис на церемонията можете да видите тук:

 


Анкета
Ще почивате ли по коледните празници?
Да, само официалните почивни дни.
Да, ще си направя дълга почивка от Коледа до Нова година.
Не ще съм на работа.
Още не знам.
RSS Новини