ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

PEPP има всички предпоставки да бъде атрактивен продукт за спестителите и финансовите институции – доставчици

Автор: Анета Христова  |  Дата на публикуване: 2020-11-09 12:16:00  |  Промяна: 2020-11-09 12:16:49

ВУЗФ и VUZF Lab организираха Втора международна конференция за общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване (PEPP)

Общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване (PEPP) има всички предпоставки да бъде атрактивен продукт за спестителите и същевременно интересен за разработване и предлагане от финансовите институции – доставчици, около това се обединиха участниците във Втората международна конференция „PEPP – Регламент и технически стандарти за пазарна реализация. Тя се проведе онлайн на 29 и 30 октомври в София под патронажа на г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор (КФН), и се организира от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни изследвания към него VUZF Lab.

Участие в нея взеха експерти и делегати на най-високо ниво от България и Европа, а основният извод, до който достигнаха: PEPP има потенциал да увеличи броя на спестителите и да доведе до нарастване на личните спестявания за пенсия на населението на ЕС.

„Въвеждането на PEPP е една от най-сериозните инициативи на ЕС в областта на капиталовите пенсии“, категоричен бе председателят на КФН Бойко Атанасов. Той определи продукта като уникален. Ректорът на ВУЗФ и изпълнителен директор на VUZF Lab доц. д-р Григорий Вазов, от своя страна, откри конференцията с акцент върху нуждата от широка експертна дискусия, чрез която да бъдат очертани най-добрите параметри за въвеждане на продукта и определели конференцията за PEPP като особено важно събитие за финансовата общност в България.

Главният експерт по финансова стабилност в Европа Сандра Хак от EIOPA обоснова, че PEPP е ценна възможност за спестителите и жизнен продукт за финансовите институции-доставчици.

По време на форума  бяха обсъдени най-важните точки, които трябва да бъдат прецизирани за въвеждане на общоевропейския продукт.  Ще се наложат промени и в секторните законодателства в Република Бъглгария, за да може българските финансови институции да започнат да предлагат PEPP, посочиха Евгения Ангелова, зам.-председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание, и Христина Пендичева, държавен експерт в Дирекция „Регулация на финансовите пазари” в Министерство на финансите. Това се очаква да се случи до средата на 2021 година, когато първите PEPP-ове трябва да влязат на пазара.

Гаранцията на капитала при PEPP и сравнимостта между различните PEPP бяха дискутирани от Франческо Бриганти, генерален секретар на Алианса за трансгранични обезщетения в Европа, Фалко Валкенбург, непосредствен предишен председател, Актюерска асоциация на Европа, и Татяна Битунска, председател на Българското актюерско дружество. Фокус върху ограничението на разходите от 1% за базовия PEPP поставиха представителите на три от асоциациите на финансови институции в Европа Мати Лепала, PensionsEurope, Никола Жанмар, Insurance Europe и Бернар Делбек, EFAMA, като бе изказано опасение, че ако разходите по предоставяне на съвет не се извадят от ограничението от 1%, това може да доведе до намаляване на броя на доставчиците на PEPP и ограничаване на дистрибуцията на продукта.

Във връзка с конференцията ВУЗФ проведе специализирана анкета относно PEPP, резултатите от която бяха представени от доц. д-р Станислав Димитров,  директор на направление “Застраховане и пенсионно осигуряване”, VUZF Lab. Те сочат, че 84% от респондентите изказват положителни нагласи за спестяване за доброволна пенсия, а 41% от тях биха закупили онлайн продукт за пенсионно спестяване. 62 % от гласувалите изразяват готовност да внасят между 5% и 10% от месечния си доход за доброволни спестявания, а 67% от анкетираните определят данъчните облекчения като важен фактор при решението за спестяване.

От ВУЗФ подготвят заключителен документ с основните изводи, предложения и препоръки от международната конференция, който ще бъде изпратен на вниманието на всички компетентни български и европейски институции, асоциации и заинтересовани страни.

Университетът ще издаде и сборник с доклади от конференцията, включващ най-новите изследвания и разработки на учени от България и Европа в областта на PEPP.

ВУЗФ е и единственото висше училище в България, което участва активно и инициира провеждането на експертни дискусии, които да подпомогнат разрешаването на потенциални казуси около въвеждането на PEPP на регионално и европейско ниво. Организираните от ВУЗФ две конференции са единствените събития в България, посветени на PEPP проблематиката. От VUZF Lab обявиха и създаването на Център за обучения и консултации във връзка с въвеждането на PEPP, който започва да функционира към Лабораторията, където всички заинтересовани могат да получат допълнително информация и обучения в тази област.

Повече информация за конференцията и презентациите от събитието можете да видите ТУК.

Конференцията се организира със съдействието на Фонд “Научни изследвания” и с подкрепата на ЗАД “ОЗК-Застраховане” АД, генерален партньор на събитието, както и на ЗАД “Армеец” АД, ПОАД “ЦКБ-Сила” АД, ПОК “Съгласие” АД, които са партньори на събитието.

Медийни партньори на форума са Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Economic.bg, сп. “Икономика”, Money.bg, Novinite.bg и Еcon.bg.


Анкета
Ще почивате ли по коледните празници?
Да, само официалните почивни дни.
Да, ще си направя дълга почивка от Коледа до Нова година.
Не ще съм на работа.
Още не знам.
RSS Новини