ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Най-добрите професии за 2018 г., които ще експлодират

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2018-01-09 17:14:00  |  Промяна: 2018-01-11 16:40:56

Високо търсене на инженерни кадри, медицинските сестри, финанси и счетоводство ще има през 2018г.

1. Финанси
Професиите свързани с финанси и счетоводство ще бъдат едни от най-предлаганите на българския пазар през 2018 г. Причината за растежа е застаряващото население и все по-сложните финансови портфейли. Много е важно да се отбележи, че ще се търсят изключително много статистици и лични финансови консултанти. България започва да се превръща в страна на неограничените възможности и това се дължи на големия брой международни компании, които преместват отделите си в нашата страна.

2. Продажби и обслужване на клиенти
През последните години България се превърна в магнит за аутсорсинг индустрията. Относително евтината работна ръка и фактът, че българите говорят доста добре чужди езици са сред основните причини, а ниските данъци и икономическата стабилност са другите. Индустрията се разви и вече не говорим просто за кол-центрове, но и множество други административни услуги. Съвсем нормално е да започне да се усеща глад за специалисти и тук. Това важи с особена сила за говорещите френски, испански, холандски или други чужди езици.

Аутсорсинг индустрията подобри драматично възможностите за кариерна реализация на всички филолози. Средното образование също е много важно, защото език се учи от рано. Търсенето е толкова сериозно, че буквално се наемат хора със всякакъв образователен профил, стига да имат желание и мотивация и, разбира се, да знаят освен английски език и някой от скандинавските езици.

3. Здравни грижи
Болногледачите и медицинските сестри са едни от най-търсените професии в ЕС. Причината за високото търсене е застаряващото поколение и учениците, които отказват да следват медицински специалности поради ниското финансово възнаграждение на месец, което ще получават

4. Технологии
Високото търсене на инженерни кадри може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират все повече към високотехнологични производства.
С цел да преодолеят тези трудности 33% от българските работодатели използват стратегии за допълнително обучение и развитие на съществуващия персонал, за да запълнят свободните позиции. 26% предпочитат да назначат хора, които не притежават необходимите умения в момента, но имат потенциал да се учат и да израстват на работното място. 11% от работодателите са споделили, че ще преразгледат офертите си към новопостъпващи служители. Работните места, които се откриват, са за разработчици на софтуер и мениджъри на компютърни и информационни системи.

Снимка: Created by Creativeart - Freepik.com

Анкета
В каква сфера на дейност търсите работа?
ИТ и телекомуникации
Маркетинг
Търговия
Услуги
Финанси
Инженерни дейности
RSS Новини