ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Кой е най-важния въпрос на интервю за работа?

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2018-09-19 17:48:00  |  Промяна: 2018-09-19 18:07:33

Изтъкнете опита, който е най-релевантен към позицията, за която кандидатствате.

Има един въпрос, който изглежда подвеждащо лесен и добронамерен. Обикновено с него започва всяко интервю за работа и често това притъпява вниманието на кандидатите за сериозността и значението, което интервюиращият взима под внимание.

Защо е важно да отговорите блестящо на въпроса  „Разкажете повече за себе си“?

Отговорът е ключов, защото може да определи как ще протече интервюто от началото до края с интервюиращия. От една страна може да загубите интереса му и съответно шансовете за успех още от началото или да го грабнете и да спечелите доверието му.

Не разбирайте, че това е покана да рецитирате цялата си житейска история. Вместо това може да започнете с това защо сте подходящ за позицията, за която кандидатствате и с какво ще допринесете за компанията с опита, който сте натрупали през годините.

Формулата, която може да използвате е „настояще-минало-бъдеще“. Така че първо, може да започнете с настоящето къде се намирате точно на този етап от развитието си.

След това може да преминете към миналото и да разкажете малко повече за вашия опит и умения, които сте придобили на предходната позиция. И накрая, завършете с бъдещето – защо наистина сте заинтригувани за тази работна позиция.

- Предварително си напишете и репетирайте (препоръчително на глас) изложението си. Най-важното е добре да сте го научили, че дори и голямото напрежение от самото интервю да не може да ви попречи да го възпроизведете.

- Изтъкнете опита, който е най-релевантен към позицията, за която кандидатствате. Не е необходимо да спазвате хронологичен ред, а най-малко желателно е да почнете с най-старата си позиция, ако все пак решите, че предпочитате хронологията. Целта ви не е исторически обзор (за това ще има достатъчно време през останалата част от интервюто), а изтъкване на вашите квалификации, качества и умения, които директно кореспондират на позицията, за която кандидатствате. Опитайте се да мислите като интервюиращия – вземете изискванията от обявата и предварително опишете как опитът ви до момента ги покрива.

Примерен отговор: В момента съм мениджър на екип от хора в една от големите телекомуникации в България, където успявам да показвам максимално добри резултати всеки изминал месец. Преди това работех в агенция, в която бях търговец на три различни големи национални марки за здравеопазването. И докато наистина се радвах на работата, която вършех, реших, че трябва да се впусна много по-задълбочено и да се занимавам с развитие и популяризиране на продукта, който вие предлагате във вашата компания

- Използвайте цифри (ако естеството на работата ви го позволява) и конкретни примери, с които да подкрепите твърденията си. Ако просто кажете, че имате отлични умения за продажба, ще повторите това, което всички кандидати преди и след вас ще кажат. Но, ако сте увеличили продажбите с 40%, посланието ви ще придобие стойност, а няма да е просто красива фраза.

- Не се стеснявайте да изтъквате собствените си постижения. Все още в обществото ни битува схващането, че човек трябва да бъде скромен в изказванията за себе си и да не се изтъква. Това обаче може да ви коства желаната работа. Интервюиращият няма как да отгатне кои са най-големите ви постижения, ако сами не ги посочите. Най-важното обаче е да имате примери, с които да ги подкрепите – ако просто се себе възхвалявате наистина ще започнете да изглеждате несериозно в очите на интервюиращия.

- Не споменавайте нещата, които не можете да правите. Рядко има „идеални” кандидати, които покриват 100% от изискванията на работодателя. Въпреки че трябва да сте откровен за професионалната си подготовка, първите няколко изречения не са удачният момент, в който да споделяте разминаванията между опита ви и позицията. Направете го по-късно в хода на разговора – сега е важно да спечелите вниманието на интервюиращия с това, което може да правите.


Анкета
Ще почивате ли по коледните празници?
Да, само официалните почивни дни.
Да, ще си направя дълга почивка от Коледа до Нова година.
Не ще съм на работа.
Още не знам.
RSS Новини