ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Кой е най-важния въпрос на интервю за работа?

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2018-09-19 17:48:00  |  Промяна: 2018-09-19 18:07:33

Изтъкнете опита, който е най-релевантен към позицията, за която кандидатствате.

Има един въпрос, който изглежда подвеждащо лесен и добронамерен. Обикновено с него започва всяко интервю за работа и често това притъпява вниманието на кандидатите за сериозността и значението, което интервюиращият взима под внимание.

Защо е важно да отговорите блестящо на въпроса  „Разкажете повече за себе си“?

Отговорът е ключов, защото може да определи как ще протече интервюто от началото до края с интервюиращия. От една страна може да загубите интереса му и съответно шансовете за успех още от началото или да го грабнете и да спечелите доверието му.

Не разбирайте, че това е покана да рецитирате цялата си житейска история. Вместо това може да започнете с това защо сте подходящ за позицията, за която кандидатствате и с какво ще допринесете за компанията с опита, който сте натрупали през годините.

Формулата, която може да използвате е „настояще-минало-бъдеще“. Така че първо, може да започнете с настоящето къде се намирате точно на този етап от развитието си.

След това може да преминете към миналото и да разкажете малко повече за вашия опит и умения, които сте придобили на предходната позиция. И накрая, завършете с бъдещето – защо наистина сте заинтригувани за тази работна позиция.

- Предварително си напишете и репетирайте (препоръчително на глас) изложението си. Най-важното е добре да сте го научили, че дори и голямото напрежение от самото интервю да не може да ви попречи да го възпроизведете.

- Изтъкнете опита, който е най-релевантен към позицията, за която кандидатствате. Не е необходимо да спазвате хронологичен ред, а най-малко желателно е да почнете с най-старата си позиция, ако все пак решите, че предпочитате хронологията. Целта ви не е исторически обзор (за това ще има достатъчно време през останалата част от интервюто), а изтъкване на вашите квалификации, качества и умения, които директно кореспондират на позицията, за която кандидатствате. Опитайте се да мислите като интервюиращия – вземете изискванията от обявата и предварително опишете как опитът ви до момента ги покрива.

Примерен отговор: В момента съм мениджър на екип от хора в една от големите телекомуникации в България, където успявам да показвам максимално добри резултати всеки изминал месец. Преди това работех в агенция, в която бях търговец на три различни големи национални марки за здравеопазването. И докато наистина се радвах на работата, която вършех, реших, че трябва да се впусна много по-задълбочено и да се занимавам с развитие и популяризиране на продукта, който вие предлагате във вашата компания

- Използвайте цифри (ако естеството на работата ви го позволява) и конкретни примери, с които да подкрепите твърденията си. Ако просто кажете, че имате отлични умения за продажба, ще повторите това, което всички кандидати преди и след вас ще кажат. Но, ако сте увеличили продажбите с 40%, посланието ви ще придобие стойност, а няма да е просто красива фраза.

- Не се стеснявайте да изтъквате собствените си постижения. Все още в обществото ни битува схващането, че човек трябва да бъде скромен в изказванията за себе си и да не се изтъква. Това обаче може да ви коства желаната работа. Интервюиращият няма как да отгатне кои са най-големите ви постижения, ако сами не ги посочите. Най-важното обаче е да имате примери, с които да ги подкрепите – ако просто се себе възхвалявате наистина ще започнете да изглеждате несериозно в очите на интервюиращия.

- Не споменавайте нещата, които не можете да правите. Рядко има „идеални” кандидати, които покриват 100% от изискванията на работодателя. Въпреки че трябва да сте откровен за професионалната си подготовка, първите няколко изречения не са удачният момент, в който да споделяте разминаванията между опита ви и позицията. Направете го по-късно в хода на разговора – сега е важно да спечелите вниманието на интервюиращия с това, което може да правите.


Анкета
В каква сфера на дейност търсите работа?
ИТ и телекомуникации
Маркетинг
Търговия
Услуги
Финанси
Инженерни дейности
RSS Новини