ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Конкурс за десетте „най-изявени млади личности на България“

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2016-03-25 11:11:00  |  Промяна: 2016-08-15 11:28:20

Победителите трябва да служат като източник на вдъхновение за бъдещите поколения младежки лидери, които да правят същото.

Темелко Дечев е главен търговски директор на LegalTrek PLC. Той е Национален президент за 2015 г. а в момента член на Управителния съвет на JCI - глобална федерация на млади лидери и предприемачи – неправителствена организация със 100-годишна история. Той е основател на JCI Варна и асоцииран член на JCI Лондон.

Темелко организира различни бизнес обучения в Португалия, Испания, България, Великобритания, Турция и Австрия. С него разговаряме за плановете на организацията и новия конкурс за млади лидери. 


Г-н Дечев, през 2016 г. за втори пореден път се организира конкурс за десетте „най-изявени млади личности на България“. Ще се различава ли по нещо тазгодишният конкурс от този през миналата година?

Да, много сме радостни от факта, че реализираме този проект за втора поредна година в България. През миналата година изградихме много важни и ключови партньорства, които ни помогнаха да стартираме повече от отлично – така както от големи корпорации на българският пазар така и от български институции. Акцентираме върху подкрепата на екипа на Президента на Република България. Радваме се, че и тази година ще осъществим инициативата със специалната подкрепа на президентската институция.

Акцент тази година е и пъстрото жури, което сме събрали. Стремим се да съберем българи, признати и успели в различни сфери, за да може и селекцията на 10-те най-изявени млади личности на България да е меродавна.

Любопитен акцент е, че при едно мое скорошно пътуване на едно летище се запознах с Алекс Раева и Мария Игнатова. Летяхме към  една дестинация и реших да  ги поканя за водещи на официалната церемония по награждаването, която ще се състои през май в София. Разказах им за формата, целите и ценностите, които преследваме с този проект. Те подкрепиха инициативата ни и с радост приеха поканата за участие, за което съм им истински благодарен и признателен.

Каква е целта на самия конкурс? Докога може да се подават номинации?

Най-изявените млади личности (The Outstanding Young Persons – TOYP) е формат на JCI International, служещ за формално признание на млади хора, които изпъкват в една от 10те области в които са номинирани и са пример за най-добри качества на младите хора в света. Много често срещаме случаи на амбициозни, мотивирани и успели млади хора, които остават съсредоточени  и отдадени на работата си. Сред отличените през годините са Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и много други световни величия.

Целта ни е да достигнем до тях и да ги отличим за постиженията, които имат. Да ги представим на България и света. Миналата година имахме много интересни номинации, които бяха изключително приятна изненада, както за нас така и за почетното жури.

Категориите, в които могат да бъдат отличени номинираните, са:

БИЗНЕС, ИКОНОМИКА И/ИЛИ ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

ПОЛИТИЧЕСКИ, ПРАВНИ И/ИЛИ ДЪРЖАВНИ ВЪПРОСИ
КУЛТУРНО ПОСТИЖЕНИЕ

ПРИНОС КЪМ ДЕЦАТА, СВЕТОВНИЯ МИР И/ИЛИ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА

НАУКА И/ИЛИ ТЕХНОЛОГИЧНО РАЗВИТИЕ

ИНОВАЦИЯ В МЕДИЦИНАТА

АКАДЕМИЧНО ЛИДЕРСТВО И/ИЛИ ПОСТИЖЕНИЕ

МОРАЛНО ЛИДЕРСТВО И/ИЛИ ЗАЩИТА НА ОКОЛНАТА СРЕДА

ХУМАНИТАРНО И/ИЛИ ДОБРОВОЛЧЕСКО ЛИДЕРСТВО

ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ И/ИЛИ ПОСТИЖЕНИЕ

Номинации може да се правят до 25 Март 2016 г., 23:59 ч. на официалния сайт на проекта. http://toyp.jci.bg/. Номиниран може да бъде всеки, който е на възраст между 18 и 40 г. и е български гражданин, независимо дали е, или не е член на JCI.
  
Кога и къде ще се проведе международният финал?

Победителите в българския формат ще бъдат номинирани автоматично от JCI Bulgaria за международното състезание, чийто финал ще се проведе по време на Световния конгрес на JCI. Той ще се проведе в Квебек, Канада между 30 октомври и 4 ноември 2016 г. 

Разходите за това пътуване се поемат от JCI. Ще се радваме и тази година да изпитаме гордостта да имаме финалист от България на Световният формат.

С приемането на наградата се очаква победителите да продължат да се развиват в техните способности да допринасят за своя народ и света като цяло, докато служат за източник на вдъхновение за бъдещите поколения младежки лидери, които да правят същото. Може свободната инициатива и постиженията, демонстрирани от тези изключителни млади хора, да мотивират други да се стремят непрекъснато да постигат най-пълния си потенциал и по този начин да се създаде положителна промяна в общностите и българските граждани.

През миналата година София Калинова стана първият българин, попаднал в международния ТОП 10. С какво тя спечели журито?

София носи изключителен заряд в себе си. Тя е призната и за една от „Десетте най-изявени млади личности в света“ за 2015 г.

София получи своята награда на официална церемония през месец ноември 2015 г. в Каназава, Япония, където бе заедно с делегация на JCI Bulgaria.   Тя беше отличена в категория „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство” в световния формат на международна неправителствена организация Junior Chamber International. 

Родена глуха, София преодолява много бариери, растейки в България, но продължава да се посвещава на развитието на глухите хора с цел да постигне равен достъп до образователни възможности, кариерна интеграция и социално равенство. След като получава информация от Министерството на образованието, че няма да може да се яви на матура по Английски език заради частта със слушане, София се бори срещу тази дискриминация. Като резултат днес всеки глух човек в България има правото да се явява на матура по език.

Лидерските умения на София Калинова са незаменими за обществото на глухите. Тя рано осъзнава, че защитаването правата на хората е човешката задача в живота й. София работи за прилагането на Конвенцията на ООН за защита правата на хората с увреждания в България и Европа и е в тясно взаимодействие с Британския съвет, където подпомага развитието на безплатно обучение по английски език на хора с увреждания. Тя, заедно с други амбициозни глухи студенти, работи по основаването на Български студентски съюз на глухите, обединяващ студенти от всички български университети и колежи, за да защитават социалните права на глухите студенти.

Имаме ли шанс за нов подобен пробив и  през тази година? С какви умения, цели, постижения, каузи трябва да разполага даден кандидат, за да впечатли международното жури?

Имаме разбира се! България крие много таланти и ние вярваме, че можем и трябва да ги покажем първо на себе си и после на света. Постиженията на номинираните трябва да носят позитивния заряд за прогрес и доказателство, че работата, инициативите и проектите им помагат както на самите тях да са по-успешни и добри с всеки изминал ден така и на сънародниците ни да черпят опит и вдъхновение от тях.

Какви други проекти развива JCI Bulgaria и по какъв начин спомага за развитието на младото общество?

Junior Chamber International (JCI) е Международна неправителствена организация, обединяваща млади, амбициозни и активни хора с предприемачески дух от цял свят. Тя е създадена през 1915 г. в щата Мисури (САЩ) и има представителства в над 115 държави. Миналата година се чества 100 годишнината от създаването на организацията.

Организацията представлява една своеобразна школа, която превръща своите членове в изключителни професионалисти, успешни предприемачи и дейни лидери. В нея членуват хората с идеи, за които креативността не е просто дума. На международно ниво JCI може да се похвали с една изключително богата палитра от стартиращи предприемачи, лидери и мениджъри в различни области и сътрудници от неправителствения сектор.

Организацията предоставя на своите членове възможност за участие в богата палитра от професионални обучения, международни конференции, работа по локани, национални и международни проекти, изграждане на ценни контакти, развиване на професионални умения и специализирано know-ноw в различни сфери, изграждане на и кариера в структурите на организацията и много други.

JCI Bulgaria e създадена през 2010 година и към момента има пет локални секции: в София, Пловдив, Варна, Бургас и Свищов. Развиваме проекти и инициативи в няколко основни области:

·     бизнес инициативи,

·     социални дейности,

·     международни проекти

·     благотворителни каузи

·     Образователни проекти

·     Културни проекти

 


Анкета
Какво искате да се подобри на сайта Rabota.bg
Функциите
Да има по- голям избор от обяви
Да има по- голям избор работодатели
Сайта е сложен за използване и ми е трудно да се оправя
Всичко посочено
RSS Новини