ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Какво да гледате в една обява, за да не станете жертва на трафик на хора за чужбина

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2017-07-10 16:54:00  |  Промяна: 2017-07-26 16:16:39

Сайта Rabota.bg стана част от проект създаден от Фондация

Сайта Rabota.bg стана част от кампания създадена от Фондация "Асоциация Анимус" за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация в чужбина, в рамките на проект „Съвместни усилия от страна на България и Швейцария за незабавна и безусловна закрила на жертвите на трафик и превенция на трафика на хора”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Кампанията се провежда с подкрепата на Rabota.BG и в партньорство с Националната комисия за борба с трафика на хора. Aгенция по заетостта , Агенция за социално подпомагане и Български пощи. Кампанията има за цел да помогне на хората, търсещи работа в чужбина да разпознаят рисковите обяви и подвеждащите елементи в тях свързани с възнаграждението и условията на работа.

Rabota.bg прие да бъде част от кампанията, тъй като за нас е важно да предоставяме качествени и проверени обяви за работа, както и спокоиствие на хората, които кандидатстват по тях.

Всеки, които е кандидадствал или е проявил интерес към позицията ще получи следното съобщение:

Здравейте,

Вие получавате този имейл, защото се хванахте на опасна обява за работа в чужбина, която повярвахте, че е истинска. Ако не искате да Ви се случи отново, моля Ви прочетете това писмо до край.

Вие търсите работа в чужбина, защото Ви трябват повече пари. Това е едно възможно решение! Но знаете ли, че работата в чужбина може да се окаже капан?! Може да Ви измамят, да Ви завлекат с пари и да Ви експлоатират и така да станете жертва на трафик на хора. Много хора са пострадали като са отговорили на подобна обява.

Но Вие не искате да Ви пратят за зелен хайвер, нали?

От Вас зависи да избегнете измама и експлоатация. В обявата, на която сте отговорили има много подвеждаща информация.

Заплащането е високо. Звучи примамливо - 130 Евро на ден! В сферата на селското стопанство, строителството, домашната работа и други области на неквалифициран труд заплащането в Европа е между 20 и 90 евро на ден.

Не се изискват никакви умения и знания. Много е съмнително, ако няма изисквания. Това означава, че хората се набират не просто за работата, а с някакви користни цели.

За контакт е посочен само имейл адрес към една от най-популярните уеб платформи. Колко удобно!

Няма телефон или адрес на фирмата. Това е знак, че такава фирма не съществува и обявата е подвеждаща.

Работата се състои в събиране на зелен хайвер. Колко интересно! Проверихте ли в интернет дали някъде по света има зелен хайвер? Няма зелен хайвер, както няма сини ягоди или жълти боровинки.
Никога не отговаряйте на подобни обяви! Сега можеше да сте затворени, измъчвани, пребивани и принуждавани да вършите тежка работа без заплащане.

За да не Ви измамят и да не станете жертва на трафик с цел трудова експлоатация, проверявайте внимателно обявите за работа в чужбина.

Можете да ни се обадете на безплатния ни телефон. Едно обаждане може да ви спести много неприятности!

Много често измамниците могат да се окажат близки и познати хора, на които имате доверие.
Трафикът на хора с цел трудова експлоатация се случва по-често от колкото можете да си представите, особено в страните от Европейския съюз, където има голямо търсене на ниско платена и нискоквалифицирана работна ръка.

Посетете нашия сайт http://animusassociation.org/zelen-haiver/, за да разберете още подробности как да не се хванете на въдицата на някоя фалшива обява!

Надяваме се, че сме Ви били полезни!
Желаем Ви успех!
Екипът на фондация „Асоциация Анимус“

Анкета
В каква сфера на дейност търсите работа?
ИТ и телекомуникации
Маркетинг
Търговия
Услуги
Финанси
Инженерни дейности
RSS Новини