ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Как да откриваме съмнителните обяви за работа с обещания за високо заплащане в чужбина

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2017-08-07 14:46:00  |  Промяна: 2017-08-07 17:21:51

Защо Rabota.bg подкрепя кампанията за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация

Работа.бг е основен партньор в кампанията за превенция на трафика на хора на Асоциация Анимус". Какво Ви провокира да подкрепите тази инициатива?

Rabota.bg освен, че е платформа, която предоставя голям обем от различни обяви за работа и стаж на младите хора у нас, се стреми да бъде и достоверен източник на работни позиции за хората, живеещи в страната и чужбина. Сайтът, който е част от Investor Media Group, подкрепя кампанията за превенция на трафика на хора на "Асоциация Анимус“, за да може да повиши информираността на търсещите работа в страната и чужбина, относно рисковете от въвличане в трудова експлоатация и начините за предпазване от измами на некоректни посредници и работодатели.

Какво е най-важното от ваша гледна точка като работодател и бизнес компания?

Като утвърдена платформа през годините Rabota.bg се стреми да бъде лоялен посредник между работодатели и кандидатите за работа. Всички възможности, които са създадени в сайта дават лесен достъп да откриете лесно и безопасно вашата желана работа и да получите пълна информация за всички утвърдени позиции.

Ето няколко важни неща, за които трябва да следят кандидатите за работа в сайта преди да решат да изпращат своята кандидатура и да кандидатстват по обявата за работа:

Проучете добре агенцията, фирмата, работодателя или хората, при които отивате. Посъветвайте се с Националната комисия за борба с трафика на хора и местната комисия за борба с трафика на хора, свържете се със сайта bg, Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда и Бюрата по труда за безопасно пътуване и работа в чужбина.

Не се доверявайте на съмнителни обяви с обещания за високо заплащане на нискоквалифицирана работа в чужбина.

Не давайте документите си за самоличност на никого под никакъв предлог.

За да започнете работа, трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който е разбираем за вас), както и на официалния език на страната на работодателя.

Вземете със себе си адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях или с местната полиция – Вие сте жертва на сериозно престъпление и ще Ви бъде оказана помощ.

Предварително се информирайте за законодателството, режима на пребиваване и работа за български граждани в страната, в която заминавате. Можете да получите повече информация относно трудовата миграция от Службите по трудовите и социалните въпроси (СТСВ) на МТСП към дипломатическите представителства на Република България в европейските страни с най-големи български общности.

Какви са най-честите пропуски, които хората правят, когато търсят работа?

Голяма част от кандидатстващите не обръщат внимание на обявите за работа, в които има твърде кратко и непълно описание за изискванията и отговорностите на позицията. Друго важно нещо, което трябва да се вземе под внимание, е имейлът с който е регистриран работодателят.  Имейлът, от който пише компанията трябва да бъде корпоративен - Rosica.radoeva@investor.bg . В случай, че имате съмнения за конкретна позиция, трябва да се свържете с конкретната институция. Всички, които търсят работа в чужбина, трябва да внимават дали обявата за работа е публикувана в сайта на фирмата, както и да се уверят в достоверността на контактите за обратна връзка.  Важно е, когато ви проведат интервю за работа по телефона и в рамките на 24 часа ви одобрят, да се замислите, дали това не е капан, тъй като никоя фирма не може да ви върне толкова бърз отговор, ако е в процес на търсене на работници.

Кои са държавите, които мамят най - много хора от различните страни?

Жертвите от България биват трафикирани най-често в Испания, Италия, Гърция, Чехия и скандинавските държави, когато започне сезонът на бране на боровинки или други плодове. След края на сезона или при слаб сезон, пострадалите са принудени да просят или са подложени на различни форми на експлоатация. Това са мъже на възраст между 20 и 50 години с изключително нисък социално-икономически статус, които обикновено са неграмотни и безработни.

Според българското законодателство трафикът на хора който набира, транспортира, укрива или приема отделни лица или групи от хора с цел да бъдат използвани за развратни действия, за принудителен труд, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години и глоба до осем хиляди лева.

Трафикът на хора непрекъснато расте до такава степен, че днес има над 27 милиона жертви  по света, като 80% от тях са жени и деца.  Като тук на първи позиции са Китай и Нигерия.

България е основен източник на жертви на трафика на хора в Европейския съюз и заедно с Румъния е с най-голям брой трафикирани на Стария континент.

600 000 са жертвите на година през границите, като 1% от тях ще се спасят, а голяма част от този 1% са в риск от въвличане обратно в трафика. На всеки 30 секунди някой става жертва, а всяка една страна по света е засегната.
Според данните на Европейската комисия 75% от целия трафик на Стария континент е с цел проституция, но все повече се увеличава и този за трудова експлоатация. В момента трафикът на хора е най-бързо растящата престъпна индустрия в света след търговията с наркотици, а печалбата от него гони 150 милиарда долара годишно.
Трафикът е трудно доказуемо престъпление, защото много често жертвите не са склонни да свидетелстват и по тази причина рискът за трафикантите е относително минимален. „Това е социален проблем дълго преди да стане криминален“,  казва Росица Радоева от Rabota.bg. В повечето случаи хората стават жертви поради липса на алтернативи за работа и доходи вследствие на ниско ниво на образование, кариерно развитие и възможности за препитание. Работата в чужбина е най-честият начин за трафик. За живеещите в малките и отдалечени населени места рискът е все по-голям", твърди Росица Радоева.

 

 

Анкета
В каква сфера на дейност търсите работа?
ИТ и телекомуникации
Маркетинг
Търговия
Услуги
Финанси
Инженерни дейности
RSS Новини