ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Интервю в Google: Как да отговорите на най-изкусните и сложни въпроси

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2016-03-30 12:37:00  |  Промяна: 2016-05-17 17:11:40

Концернът е известен с високите си стандарти и изключително трудните въпроси за интервюта, на които кандидатите се затрудняват да отговарят

Според Business Insider през 2009 г. консултантът Луис Лин от Сиатъл е изготвил списък от 140 въпроса, които да се задават на интервюта за работа в Google. Някои от тях били толкова сложни, че от компанията решили да съкратят списъка. Бъдещите служители на най-добрите ИТ корпорации могат да бъдат само радостни, че не трябва да търсят отговори на следните въпроси, зададени към кандидатите за позиция „Продуктов мениджър“ и „Софтуерен инженер“:

1. Колко пъти на ден часовниковата стрелка сменя позицията си?

Отговорът: 22 пъти - AM: 12:00, 1:05, 2:11, 3:16, 4:22, 5:27, 6:33, 7:38, 8:44, 9:49, 10:55; PM: 12:00, 1:05, 2:11, 3:16, 4:22, 5:27, 6:33, 7:38, 8:44, 9:49, 10:55.

2. Какъв план за евакуация бихте разработили за Сан Франциско?

Въпросът е зададен с цел да се определи техния подход към проблема. Те са можели да отговорят с лека ирония „Каква конкретна катастрофа планирате“?

3. Колко пиано тунера има в света?

Журналисти са отговорили на този въпрос по следният начин:
- „Колкото и изискванията на пазара“. Един тунер за всяко 40-о пиано.

Ако е необходимо тунерът на пианото да се коригира веднъж седмично, самата процедура отнема един час, а тунерът работи 8 часа на ден 5 дни в седмицата. В такъв случай всяка седмица служителят трябва да коригира пианото 40 часа.

В Уикипедия този проблем е назован като класически проблем Fermi. Първоначално е звучал по следният начин: „Колко пиана има в Чикаго?“. И по същия начин учените отчитат „броя на неоткритите цивилизации във Вселената“.

4. Колко топки за голф могат да се поместят в училищен автобус?

Един от въпросите, задавани в Google, за да се види, ако кандидатът може да намери правилния подход за решаване на проблема. Журналистите от Business Insider съветват да се обясни чрез мислене и чрез математически метод за приблизително изчисляване и точността на цифрите.

5. Вие трябва да се уверите, че Вашият приятел на име Боб е записал правилно телефонния Ви номер, но не трябва да го питате директно. Вие трябва да напишете въпрос на бележка и да я дадете на Ева, която ще я връчи на Боб. Какво искате да пише на бележката? Въпросът е зададен към софтуерен инженер.

Специалистите по човешки ресурси съветват да напишете на бележката следното: „Боб да Ви се обади в определено време. Ако не го направи, това означава, че той има грешен номер.

6. Как може да обясните на 8-годишно дете в три изречения какво е база данни?

Отговорът може да е следният: „Базата данни е машина, която е в състояние да си спомня много информация за много различни неща. Тя помага на хората да си припомнят тази информация“.


Анкета
Какво искате да се подобри на сайта Rabota.bg
Функциите
Да има по- голям избор от обяви
Да има по- голям избор работодатели
Сайта е сложен за използване и ми е трудно да се оправя
Всичко посочено
RSS Новини