ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Интервю в Google: Как да отговорите на най-изкусните и сложни въпроси

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2016-03-30 12:37:00  |  Промяна: 2016-05-17 17:11:40

Концернът е известен с високите си стандарти и изключително трудните въпроси за интервюта, на които кандидатите се затрудняват да отговарят

Според Business Insider през 2009 г. консултантът Луис Лин от Сиатъл е изготвил списък от 140 въпроса, които да се задават на интервюта за работа в Google. Някои от тях били толкова сложни, че от компанията решили да съкратят списъка. Бъдещите служители на най-добрите ИТ корпорации могат да бъдат само радостни, че не трябва да търсят отговори на следните въпроси, зададени към кандидатите за позиция „Продуктов мениджър“ и „Софтуерен инженер“:

1. Колко пъти на ден часовниковата стрелка сменя позицията си?

Отговорът: 22 пъти - AM: 12:00, 1:05, 2:11, 3:16, 4:22, 5:27, 6:33, 7:38, 8:44, 9:49, 10:55; PM: 12:00, 1:05, 2:11, 3:16, 4:22, 5:27, 6:33, 7:38, 8:44, 9:49, 10:55.

2. Какъв план за евакуация бихте разработили за Сан Франциско?

Въпросът е зададен с цел да се определи техния подход към проблема. Те са можели да отговорят с лека ирония „Каква конкретна катастрофа планирате“?

3. Колко пиано тунера има в света?

Журналисти са отговорили на този въпрос по следният начин:
- „Колкото и изискванията на пазара“. Един тунер за всяко 40-о пиано.

Ако е необходимо тунерът на пианото да се коригира веднъж седмично, самата процедура отнема един час, а тунерът работи 8 часа на ден 5 дни в седмицата. В такъв случай всяка седмица служителят трябва да коригира пианото 40 часа.

В Уикипедия този проблем е назован като класически проблем Fermi. Първоначално е звучал по следният начин: „Колко пиана има в Чикаго?“. И по същия начин учените отчитат „броя на неоткритите цивилизации във Вселената“.

4. Колко топки за голф могат да се поместят в училищен автобус?

Един от въпросите, задавани в Google, за да се види, ако кандидатът може да намери правилния подход за решаване на проблема. Журналистите от Business Insider съветват да се обясни чрез мислене и чрез математически метод за приблизително изчисляване и точността на цифрите.

5. Вие трябва да се уверите, че Вашият приятел на име Боб е записал правилно телефонния Ви номер, но не трябва да го питате директно. Вие трябва да напишете въпрос на бележка и да я дадете на Ева, която ще я връчи на Боб. Какво искате да пише на бележката? Въпросът е зададен към софтуерен инженер.

Специалистите по човешки ресурси съветват да напишете на бележката следното: „Боб да Ви се обади в определено време. Ако не го направи, това означава, че той има грешен номер.

6. Как може да обясните на 8-годишно дете в три изречения какво е база данни?

Отговорът може да е следният: „Базата данни е машина, която е в състояние да си спомня много информация за много различни неща. Тя помага на хората да си припомнят тази информация“.


Анкета
В каква сфера на дейност търсите работа?
ИТ и телекомуникации
Маркетинг
Търговия
Услуги
Финанси
Инженерни дейности
RSS Новини