ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Бригада в страната на неограничените възможности САЩ

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2018-11-23 15:27:00  |  Промяна: 2018-11-23 15:27:14

23% от младежите заминали на бригада в САЩ са успяли да си намерят по платена работа в България, след като са се завърнали

Летните и зимните месеци са за студентите в България на първо място дългоочаквани, но също така и стриктно планирани. Месеци преди началото на коледните и новогодишните празници учещите висше образование започват да планират къде ще работят летните месеци - у нас или в чужбина. 

Тези, чиито план включва работа в чужбина, най-често избират т. нар. „бригада“, за да запълнят лятото си. Записванията за тях са през октомври. Думата „бригада“ често предизвиква в хората негативни асоциации с „тежка физическа или неползотворна работа“. В зависимост от годината на раждане тази негативна натовареност на думата някои от нас лично са изпитали на гърба си, бидейки част от различните комсомолски движения по време на социализма, а други само са чували за бригадирски истории от въпросния период, припомня Петър Стоянов, основател на AIM Work and Travel - агенция за бригади в чужбина.

Стоянов, млад, енергичен и целеустремен предприемач, се фокусира в изграждането на млади лидери с професионална насоченост. Организира проекти, финансирани по Младежка Програма Erasmus +. Идеята на програмата е създаване на мост между неформалното и формалното образование като средство за изграждане на мотивация и един широк мироглед в младите хора, а акцентът е върху сплотеността. 

Според изследвания за набирането и обучението на млади хора на сайта Rabota.bg става ясно, че около 6000 студенти ще заминат на бригада 2019 г., което е ръст с 20% спрямо 2018 г. Реалната бройка ще стане ясна през юли догодина, споделят от агенцията за бригади CenturyBG, която е позиционирана във Варна. Техният фокус е насочен върху обучение и сертифициране на плувци, които след това заминават в едно от популярните места за практика в САЩ - Уисконсин. Основната причина е, че Военноморското училище във Варна изисква стаж в тази сфера и голяма част от студентите избират да заминат на бригада в Америка и да натрупат опит и финанси.

Алтернативата на днешните обучаващи се студенти в редовна форма е много по-различна и пълноценна. Международната програма за културен обмен в САЩ дава възможност на над 100 000 международни студенти всяко лято да живеят и работят на територията на САЩ за максимален период от 4 месеца за работа, след което разполагат с допълнителни 30 дни за пътуване или подготовка за прибиране обратно към България.

Тук не става дума единствено за физически труд срещу заплащане, а за една уникална възможност студентите да подобрят своите личностни и професионални качества. Според AIM Work and Travel завърналите се след обмен имат добре изградени работни и организационни навици, свикнали са да се адаптират в различна среда, повишили са нивото на владеене на английски език, както и способността за комуникация с хора от различни култури, стават по-самоуверени и чувството им на независимост е по-голямо. Опитът, който придобиват, освен практически е и чисто човешки – опознават различни култури от първа ръка, умеят да се адаптират бързо към променящата ги среда и да общуват свободно. Това, иначе казано, означава премахване на бариерите, които ограничават, възпират и пречат за кариерното развитие.

Престоят в Америка може спокойно да се приеме като „неформално и практическо обучение“ за студентите. Това е нещо, което повечето учебни заведения в България за съжаление не предоставят,  въпреки огромната нужда именно от такива практики.

„Обменът в САЩ“ повлиява дългосрочно на кариерното развитие на завърналите се в България. 23% от младежите, които са били в чужбина и са се върнали в България, след това са намерили работа, докато студентите, които не са ходили в чужбина, по-трудно намират работно място.

През последните години се наблюдава рязка промяна в отношението на работодателите към наемането на хора с международен опит. Основната причина е, че студентите от чужбина имат изградена бизнес идея, която са сформирали с престоя си там и искат да я реализират в България.

Днес младите са много по-мотивирани да останат в България след опита си в чужбина спрямо тези, които не са участвали в подобни програми. Работната среда в България предоставя все повече възможности на хората с висше образование да се адаптират и развиват в различните сфери на бизнеса, особено когато имат практическия опит и придобити умения от културните обмени и студентски програми, които да имплементират у нас.

Имаше време, когато международният опит не се взимаше под внимание при наемането на служители, но днес 51% от интернационалните компании, които откриват офиси в София, Пловдив, Варна и Бургас считат, че той е ключов при наемането на служители в техните отдели, споделят експерти от сайта Rabota.bg. Анкетното проучване сред студентите ни показва, че за 85% от заминаващите за бригада в чужбина го правят не само, за да изкарат пари, но и за да подобрят шансовете си за наемане на работа след това в България.

Освен програмите в Америка се работи и усърдно и по програмата Erasmus+, по която хиляди студенти могат да посещават различни държави от Европа на стажове, семинари, обучения, обмени и т.н.

Ако сравним двете програми - Erasmus+ и Work and Travel Cultural Exchange program in USA, ще намерим много сходства. По-осезаемата разлика е, че престоят в Америка е възможен само през лятната ваканция, докато по Erasmus+ студентите могат да пътуват и през учебно време.

Изследванията, направени сред големите университети в България показват, че 57% от младите хора, които са заминали и след това са се върнали в България, заемат ръководни позиции. Около 7% от осъществилите бригада създават собствен бизнес, което е много голям дял спрямо тези, които не са работили в чужбина. Основните умения, които придобиват студентите по време на работа в страната на неограничените възможности, е, че трупат опит в различни области.

Още в началото на материала направихме разграничение между побългареното „студентска бригада“ и Cultural Exchange program, тъй като вторият термин е реалното име на програмата. Aim Travel и CenturyBG се стремят ясно да разграничат програмите за обучение в САЩ от остарялото разбиране за бригада, свързвано с безплатна или символично заплащана работа за държавата до 1989 г. Днес, почти 30 години след края на социалистическия режим, вратите към света са отворени, Америка изобщо не е така далечна и недостижима мечта. Студентската бригада в САЩ не е просто бригада, а високоплатен културен обмен.

И така - „студентската бригада в САЩ“  учи студентите да бъдат самостоятелни, организирани, трудолюбиви, уверени в себе си. Не просто да вярват в развитието на държавата ни, а самите те да са тласъкът към по-доброто утре, самите те да носят така желаната промяна.


Анкета
Ще почивате ли по коледните празници?
Да, само официалните почивни дни.
Да, ще си направя дълга почивка от Коледа до Нова година.
Не ще съм на работа.
Още не знам.
RSS Новини