ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Автоматизацията заменя част от задълженията на HR специалистите в бъдещето

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2018-03-12 17:57:00  |  Промяна: 2018-03-12 17:58:17

Как изглежда HR специалистът на бъдещето?

Рутинните, административни, а не творчески задачи в света на HR-а, като комуникация с кандидатите, назначаване на интервюта, проверка за това дали даден кандидат не е бил канен на интервю преди, в бъдеще ще изчезнат и ще бъдат напълно автоматизирани. Това са над 50% от работата на тези специалисти. Така в бъдеще HR специалистите ще могат да отделят много повече време и внимание на човешкия фактор в Човешките ресурси.

Това каза Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на Digital Lights, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Бойчо Попов.

„Основната работа на рекрутърите в днешно време е да откриват и да привличат таланти. Тази работа не е никак лесна, защото талантите трябва да бъдат хората, които да направят разликата в компанията, в която те ще творят", каза гостът.

По думите му в последните години т.нар. борба за таланти е подложила на натиск специалистите по наемане на кадри и това е променило и техните ангажименти, както и тяхната работа. Това, с което в днешно време днешните специалисти по наемане се занимават, е да публикуват обяви за работа, да разглеждат CV-та, да търсят правилния кандидат за съответната позиция и т.н. 

Недостигът на кадри на пазара на труда в България е много по-малък, отколкото предполагаме. Просто трябва да сменим гледната точка, перспективата и инструментите, които използваме. Това мнение пък изказа Анелия Горгорова, организатор на конференцията Casus Futura, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, по повод предстоящата конференция "Успешният подбор - бизнес възможности и предизвикателства“.

"Фокус на конференцията ще бъдат няколко основни въпроса. На първо място, ще се съберат гледните точки на водещи специалисти в областта на човешките ресурси, защото темата звучи като типична за HR. Истината обаче е, че темата засяга и висшия мениджмънт, за да могат да се случат промените, които изисква пазарът на труда“, каза Горгорова.

Третата гледна точка е тази на държавата - институциите, които биха могли да помогнат за преодоляването на различните предизвикателства на трудовия пазар, добави събеседничката.

Как изглежда HR специалистът на бъдещето? Къде точно е мястото на творческата намеса на човека в целия процес на подбор на кадри? Вижте повече във видео материала с цялото предаване! 

Investor Media Group с медиите Bulgaria ON AIRBloomberg TV Bulgaria, Investor.bg и Rabota.bg е медиен партньор на конференцията. Форумът ще се проведе на 15 март 2018 г. от 14:00 до 18:00 ч. в Capital Fort.

Допълнително информация за форума може да се намери на сайта на събитието тук и във Facebook тук.


Анкета
В каква сфера на дейност търсите работа?
ИТ и телекомуникации
Маркетинг
Търговия
Услуги
Финанси
Инженерни дейности
RSS Новини