ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Успешен стаж за успешна кариера

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2015-02-10 15:07:00  |  Промяна: 2018-11-20 09:21:56

Успехът идва с желание, постоянство и мотивация за кариерно развитие

Момчил Луканов е маркетинг експерт и инвеститор. От втората половина на 2012 година Момчил отговаря за прилагането и развиването на маркетингова стратегия, както и за ежедневното управление на онлайн проекти на водещата в страната небанкова финансова група „Карол“. Момчил притежава бакалавърска и магистърска степен по финанси от Университета за национално и световно стопанство - гр. София.
С него разговаряме за това как един студент може да бъде успешен след дипломирането. Няколко принципа и насоки, които според него са необходими след приключването на една малка ера, наречена студентство:

• Как успяхте за 3 години от позиция стажант да достигнете до тази, в която да отговаряте за прилагането и развиването на маркетингова стратегия, както и за ежедневното управление на онлайн проектите в групата?

От близо 3 години съм напълно отдаден на уеб проектите и маркетинга в сферата на инвестициите. Първите 2 години бяха малко… “и сам воинът е воин”, тъй като отделът (от 1 човек) беше нов за цялата ни група от компании и се налагаше сам да правя почти всичко - от нулата до реализацията. Но колегите страшно много ми помагаха, а аз имах силно вътрешно желание да реализирам много новаторски идеи при нас.

• Как разбрахте за стажа на „Карол“?

В интерес на истината се интересувах доста от водещите в страната небанкови финансови институции, още преди да завърша бакалавърската си степен. Спомням си, че с някои мои по-близки колеги редовно влизахме в секциите за кариерно развитие на уебсайтовете на лидерите в бранша, за да не изпуснем евентуална възможност.

• Кое е най-интересното за Вас в работата Ви до момента?

Може би това, че на ключово място са поставени реализирането на нови проекти и непрекъснатото общуване с хора от различни компании и департаменти.

• По-какъв начин допринесохте за успеха на „Карол“? С какво спомогнахте за развитието му?
Това са много силни думи, тъй като все пак „Карол“ има над 20 години история, но вярвам, че силното ми желание да се променям в името на нова по-положителна посока е допринесло за успехите на компаниите от групата ни през последните няколко години.

• Как бихте дефинирали предприемачеството и какви качества трябва да притежава според Вас един предприемач?
Най-ценното нещо, което притежава един предприемач като качества и съответно стои зад думата предприемачество, е способността за разрешаване на проблемите, които хората имат. Само така може да се създаде печеливша ситуация за цялата общественост.

• Какъв съвет бихте дали на студентите, които стартират кариерата си в България?
Бих им препоръчал да прочетат „7 habits of highly effective people“ на Stephen Covey, ако не са.

• Какви качества трябва да притежава един работодател според Вас, за да мотивира служителите си така, че да бъдат по-продуктивни и успешни, какъвто сте Вие сега?
Един истински добър работодател трябва да има визионерско мислене, невероятна ценностна система и принципен подход във всяко едно нещо, което прави. Вярвам, че Станимир Каролев е един от малкото хора в страната, които отговарят на това описание.

• И за финал, кажете ни някоя мисъл, която Ви е докоснала и я следвате, за да могат новите служители да бъдат по-мотивирани?
Смятам, че принципите и ценностната система имат ключово значение за постигането на всяка една дългосрочна цел.

 


Анкета
Ще почивате ли по коледните празници?
Да, само официалните почивни дни.
Да, ще си направя дълга почивка от Коледа до Нова година.
Не ще съм на работа.
Още не знам.
RSS Новини