ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

5 умения, за да изпъкнете пред роботите през 2020 г.

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2017-08-28 12:38:00  |  Промяна: 2017-08-28 12:40:00

Може да ви изглежда странно, но тези 5 умения ще ви накарат да се замислите за бъдещето

Мислите си, че притежавате достатъчно умения, за да изпъкнете пред роботите през 2020 г.? Прочете съветите на Rabota.bg и разберете кои от тях ви липсват, за да може да ги развиете и да бъдете конкурентноспособни пред роботиката.

1. Добри комуникационни умения.

Според доклада на Bloomberg за 2016 г. „Работни умения“, повечето работодатели търсят кандидати със силни комуникативни способности. Независимо дали прекарвате времето си в разговори с клиенти, колеги или партньори, ефективността зависи от това дали са ясни и убедителни. Оказва се, че хората с такива умения трудно се съгласяват да приемат друга оферта за работа. Всеки, който смята, че няма добри комуникационни умения, може да се запише на следния курс - http://k2s.bg, за да придобие повече самоувереност при разговори с хора.

Разбира се, комуникацията може да означава много неща. Затова, ако искате да подобрите собствените си умения, първо трябва да знаете кои са слабите ви страни. Ако сте добри в подготвянето на трудни имейли с цел продажба и добро позициониране на фирмени продукти, но сте притеснителни в представянето на голяма презентация пред публика, то тогава разгледайте разговорите в сайта www.ted.com или комуникирайте по-често с непознати хора по някоя интересна тема. От Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) също са категорични, че развиването на комуникативни и презентационни умения са сред незаменимите човешки качества, които всеки един студент трябва да развие и притежава, за да изпъкне на пазара на труда. Затова от университета се стремят да изграждат у студентите си умения, които роботиката не може да имплементира. От ВУЗФ предлагат практически и теоретични обучена за придобиване и развиване на такива soft skills (меки умения) чрез някои от бакалавърските и магистърските си програми. Те се развиват постепенно и с много практика. Веднъж придобити обаче, те могат да ви помогнат във всяка една сфера от кариерното ви развитие. „Бизнес психология, кризиен и финансов мениджмът“ е магистърската програма на ВУЗФ, в която може да се запишете, ако искате да придобиете тези незаменими качества, които роботите вероятно никога няма да притежават.

2.Лидерски умения

Може да приемете, че наличието на силни лидерски умения е важно, само когато започнете да управлявате хора. Това обаче не е съвсем вярно. Притежаването на лидерски умения е важно за успеха ви, дори когато сте ново попълнение в екипа. Всеки път, когато се събирате да обсъждате важен казус, на който трябва да се вземе максимално бързо решение, вие може да бъдете този, който да обедини колегите бързо и без конфликт.

Силен е този лидер, който знае и кога да делегира. Мениджъри на различни компании споделят, че е от решаващо значение един лидер понякога да бъде и "уязвим". С други думи - да знае кога да делегира задачи на колегите си, вместо да се опита да се справи с всичко сам. По този начин лидерът дава кредит на доверие на колегите си и възможност да поемат отговорност.

Може да ви изглежда странно, но лидерските умения също могат да бъдат изградени. ВУЗФ например има такава магистърска програма, в която да се научите как да управлявате хора и как да бъдете лидер -  „Управление на човешките ресурси и лидерско поведение“

3.Маркетинг умения

Няма значение каква длъжност заемате в дадена компания, вашият успех зависи от клиента. Маркетингът е важен, защото това е начинът, по който бизнесът комуникира стойността на своите продукти и услуги на потенциални клиенти – това е една от дефинициите за маркетинга. Той е много важен и може да бъде полезен в много сфери на дейности.

Например, дори да сте продавач в магазин, познаването на азбуката на маркетинга, ще ви помогне да разберете кои клиенти ще се интересуват най-много от вашия продукт. Може да разработите и различна стратегия за всеки тип клиент, съобразявайки вашето послание и цена с техните индивидуални нужди.

Ако искате да разберете повече по темата, може да разлгедате онлайн курсове в интернет. В книжарниците също има много подробни и полезни книги, свързани с маркетинга. Както всяка сфера обаче, ако искате да развиете по-задълбочени познания, може да разгледате специалностите в различните университети. Запишете се в тази програма, в която преподават работещи експерти и специалисти, защото маркетингът и рекламата са сфери, които постоянно се променят. Затова, за да сте конкурентноспособни, трябва първи да сте наясно с новите тенденции.

4.Работа в екип

Не съществува работа,  в която да работиш сам. Дори и да сте едноличен собственик на компания, в която работите единствено вие, то несъмнено сте минали през няколко ключови разговора - със счетоводител, с юрист, с доставчик на интернет или оборудване. На практика, за да обезпечите бъдещето си работно място, вие сте работили с всички тях. Това е най-простият пример как ежедневно работим с десетки хора, за да постигнем даден резултат на работното място. Способността да работите в екип, да се разбирате с колегите и да си сътрудничите, да делегирате задачи и да поемате изпълнението на такива, е от огромно значение за успеха на организацията.

5.Критична интелигентност

Критичното мислене е процес на решаване на проблеми, които ви позволяват да намерите и да се справите с възможни слабости в дадена среда. То дава поле за по-творчески решения на проблемите, по-бърза оценка на лоши ситуации, както и по-бърза разпознаваемост на модели. Хората с висока критична интелигентност са способни да осъзнават, анализират и решават проблеми без външни влияния и са винаги в очакване на възможности за подобрения.

Когато сте наясно със слабостите, имате високи изисквания и критично мислене, тогава по-лесно може да изградите механизъм за решение.

 

 


 

 


Анкета
Какво искате да се подобри на сайта Rabota.bg
Функциите
Да има по- голям избор от обяви
Да има по- голям избор работодатели
Сайта е сложен за използване и ми е трудно да се оправя
Всичко посочено
RSS Новини