ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

5 съвета как да се облечем за интервю за работа

Автор: Събина Бодурова  |  Дата на публикуване: 2023-01-16 13:26:00  |  Промяна: 2023-01-16 13:28:22

Външният вид е важен за първите впечатления от нашето представяне

Интервютата за работа са прекрасен начин да открием нови професионални възможности за кариерно развитие. Но освен че ни предоставят шанс да намерим по-добро работно място, интервютата могат да са източник и на не толкова позитивни емоции. Притеснението е съществена част от едно интервю и затова е важно да минимизираме повечето предпоставки, които могат да създадат още повече неудобство у нас.

Ако хората, които ни интервюират, доловят притеснението ни, могат да си създадат грешни впечатления за нашата персона, а това да се отрази на бъдещето ни в съответната компания. От огромно значение е да излъчваме увереност, за да можем да се аргументираме с лекота по време на интервюто и най-общо казано, да се представим подобаващо, отвявайки конкуренцията.

Един от детайлите, които са изключително важни при интервю за работа е изборът на облекло, обувки, аксесоари, дори грим и парфюм.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да изберете най-подходящите елементи за вашата визия при такава професионална среща.

На какъв модел дрехи да се спрем?

Интервютата за работа могат да бъдат доста изнервящи и притеснителни, колкото и да сме свикнали с тях. Всеки човек изпитва в някаква степен притеснение от срещата с потенциалните си работодатели. А ако е облечен и в неудобни, непрактични дрехи, това притеснение се увеличава многократно и поставя под риск доброто представяне. На интервю за работа от ключово значение е да покажем самочувствие, да сме самоуверени (без арогантност, разбира се), да демонстрираме знания и умения, подходящи за позицията, за която кандидатстваме. 

Ето защо дрехите и обувките, които подбираме за срещата, трябва да са ни удобни. Дори и да са нови, предварително трябва да сме ги пробвали поне 1-2 пъти. Да сме опитали да сядаме, да ставаме и да ходим с тях с уверена, спокойна походка. Едва тогава това облекло може да бъде използвано за среща. 

Освен да са комфортни, дрехите трябва да бъдат чисти, изгладени и стилни. Съобразете се с имиджа на фирмата, в която предстои да се проведе интервюто. Вашата визия следва да съответства на позицията, за която кандидатствате. Проучете дали има определен дрес код за съответната компания.

Златното правило при избора на облекло е да не сте прекалено ярки, но и в никакъв случай да не сте скучни. Изберете дрехи, които са елегантни и най-вече удобни. 

Какви обувки да подберем?

Всички сме чували поговорката "По дрехите посрещат, по ума изпращат". Тя важи в пълна степен и за ситуации като интервю за работа. Преди да отидете на интервюто обмислете много внимателно не само облеклото, с което ще се явите, но и аксесоарите, чантата и не на последно място по значимост - обувките. Тъй като се намираме в зимен период естествено е да обуете зимни ботуши. Това, което е важно е да почистите обувките преди интервюто. Най-добре е още вечерта, преди срещата, да почистите внимателно ботушите, които сте избрали, за да не губите време на следващия ден.

Ако пътят до мястото, на което ще се проведе интервюто е дълъг и има риск да замърсите обувките, носете в чантата си малка гъбка за почистване на обувки и ги лъснете преди да влезете. Чистите, здрави и стилни обувки представляват детайл, който винаги прави добро впечатление. И обратното е също валидно, ако обувките ви са в занемарен и дори нечист вид, не очаквайте хората отсреща да бъдат благосклонни.

Какви аксесоари са подходящи за интервю за работа?

Ако сте дама, която обича бижута, шалове, шапки и всякакви видове аксесоари, това е прекрасно. Имате ярка индивидуалност и ви харесва да я демонстрирате пред много хора. Но тази ваша черта не бива да се откроява толкова, когато отидете на интервю за работа. Твърде много аксесоари накуп като няколко обемни бижута, многоцветен шал, артистична шапка и ексцентрична чанта биха направили присъствието ви прекалено ярко.

Наличието на множество аксесоари във визията ви биха могли да отклонят вниманието на събеседника ви и той да не успее да се концентрира върху по-важната част - представянето ви. Затова е добре предварително да обмислите какви аксесоари ще изберете в съчетание с облеклото.

Ако сте облечени в по-строг, едноцветен костюм, прекрасно решение е да балансирате визията с красиво бижу или по-цветно фишу. 

Ако пък за срещата сте се спрели на по-цветна визия, ограничете броя на бижутата, а визията си завършете с по-неутрален цвят обувки и чанта.

От голямо значение за впечатлението, което ще оставите на срещата е моделът дамска чанта, на който ще се спрете. За предпочитане е чантата да не е прекалено обемна и разсейваща с огромни размери, а да е елегантна, чиста и добре поддържана. Можете да разгледате различни аксесоари и дамски чанти на obuvki.bg.

С парфюм или без?

Когато се запознаваме с един човек много често се случва да доловим аромата на тялото и дрехите му. Ако този мирис е неприятен, това се отразява на нашето първично впечатление за въпросния човек. Още по-сложно става, ако тази ситуация се случи по време на интервю за работа. Няма как да не изпитаме неприятно усещане при контакт с човек, който излъчва твърде силна миризма. За да предотвратим подобни конфузни моменти задължително носете парфюм преди да отидете на интервю. За да сте сигурни, че ще ухаете приятно по време на срещата, може да нанесете на тялото и деликатен лосион, който да ароматизира кожата.

Относно избора на парфюм е препоръчително да се съобразите, че срещата е работна и следва ароматът ви е да доловим, но деликатен и нежен. В никакъв случай не бива да е натрапчив, твърде силен и чувствен аромат, защото би могъл да раздразни сетивата на събеседниците ви и да ги разсее от важните теми по време на интервюто.

Колко грим е допустимо да сложим?

Гримът е един от най-добрите приятели на дамите. Благодарение на козметиката успяваме да поддържаме кожата красива и свежа. Когато ни предстои важна среща макиажът е един от задължителните ритуали, които правим, за да изглеждаме неотразими. В зависимост от повода за съответната среща обаче е важно да съобразим и вида грим, който ще нанесем. Когато отиваме на интервю за работа е препоръчително да изравним тена на кожата с хубава база и фон дьо тен или BB крем. Допустимо е да се нанесат леки сенки, малко спирала за мигли и червило в не ярък цвят. В случая "малкото е много" или иначе казано, ефектът, който търсим е на свежа, нежна визия, подкрепена от малко грим. В никакъв случай не бива да се прекалява с количеството грим, за да не превърнем ефекта в дефект.

Не забравяйте, че каквото и облекло да изберете, аксесоарите и гримът са важни елементи от визията ви, но това, без което едно интервю не би било успешно, е вашата непринуденост и приветливост. Искрената усмивка и вежливо поведение са задължителни акценти, които ще ви помогнат да получите мечтаната работа като се представите подобаващо.

 

 

Източник на снимка: istock


Анкета
Какво искате да се подобри на сайта Rabota.bg
Функциите
Да има по- голям избор от обяви
Да има по- голям избор работодатели
Сайта е сложен за използване и ми е трудно да се оправя
Всичко посочено
RSS Новини