ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

400 ученици и студенти на кариерния форум „Професиите на бъдещето”

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2016-03-10 16:34:00  |  Промяна: 2016-03-12 11:26:07

Заместник-министърът на образованието Николай Денков откри събитието, организирано от Джуниър Ачийвмънт България, което тази година бе с фокус върху технологиите в професиите

10.03.2016 г., София – Как технологиите променят професионалния делник и какво чертае бъдещето? Как да идентифицират и развиват таланта си и как да преодоляват страха от провала? Кои са професиите, които ще бъдат най-актуални в следващите години, и кои са компании са най-добрите работодатели в България? Това бяха част от акцентите на провелия се вчера в София тех парк младежки кариерен форум „Професиите на бъдещето“. Сред учениците и студентите, които посетиха събитието, имаше групи от София, Пловдив, Велико Търново, Златица, Разлог, Хасково и Враца.

Професията на бъдещето, за която и в момента във всички бизнес сфери има необходимост от специалисти, е в областта на анализа на данни – този извод се оформи като основна обратна връзка от представянията на всички лектори.

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков откри събитието и отправи послание, че обединените усилия на институциите, неправителствения сектор и бизнеса, както и личната мотивация на младите хора са ключ към успешната образователна реформа и професионалната реализация на следващото поколение.

Д-р Анна-Мари Виламовска, секретар на Президента на Републиката по иновации и здравна политика и ръководител на президентските награди „Джон Атанасов“, поздрави младежите и изказа надеждата, че в залата стоят поне няколко бъдещи носители на наградата за талантливи млади ИТ учени.
Търговският директор на Майкрософт Иво Русев говори на младежите за кариера от бъдещето днес по правилата на упорството, смелостта и амбицията.
Александър Самарджиев от Експириън България представи професията анализатор и спецификите на банковия анализ за създаване на кредитна история.
Тихомир Матеев от VMware вдъхна смелост на младите хора в залата с историята на компанията, създадена от няколко докторанти и техния професор, която се превръща в бизнес, продаден за 625 млн. долара, стартирал като идея за научна дисертация.
Инж. Стефан Златев от Бош България представи новаторската визия на компанията, базирана изцяло на технологичната революция, на която всички ние сме съвременници.

„Щастливи сме от тази пълна зала с любопитни и целеустремени млади хора и от изключителния интерес към събитието и той показва, че има нужда да продължим да изграждаме мост между младите хора, образованието и реалната бизнес среда. Това, заедно с възпитаването на предприемачески дух и изграждането на финансова и дигитална грамотност, е мисия на нашата организация, която ще разгърнем с още събития и инициативи през есента, когато ще проведем 15-то издание на „Мениджър за един ден“, каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България.

Специален ЧР панел беше посветен на темата за талантите. Изявени HR специалисти дадоха съвети на младежите как да развият своите силни страни и да ги превърнат в талант, желан от бизнеса. Консултантът към Еврогайдънс Ваня Нотева представи на младежите възможностите за кариерно развитие, които ЦРЧР дава чрез мрежата Еврогайдънс, програма Еразъм+ и други инструменти.

В панел, посветен на кампанията „Активизирай се“, акцент беше кои са мотиваторите един млад човек да бъде проактивен тук и сега, за да начертае пътя на собствения си успех.
„В панела „Активизирай се“ дискутирахме, че моментите на провал са тези, при които след добър анализ човек учи най-много. Ако гледаш на провала като на нещо естествено и възможност да се развиеш, ще ти бъде по-лесно да преодолееш страха по пътя към реализацията на мечтите си!“, каза Тодор Саракчиев, предприемач и докторант в СУ „Св. Климент Охридски“, за участието си като панелист във форума и допълни: „Форумът „Професии на бъдещето“, организиран от JA България, предостави възможност на учениците и студентите да осъзнаят колко много, разнообразни и интересни възможности имат за развитие. Участниците разбраха, че постигането на мечтите изисква неуморна работа, експериментиране и да открият таланта си. Винаги е удоволствие да се говори пред такава млада и интелигентна аудитория.”

Впечатления от форума споделиха и младежите: „Страхотните лектори споделиха своите истории и опита, които са натрупали в реалната бизнес среда. Показаха ни, че не трябва да се страхуваме от преследването на мечтите си, дори да се провалим – нека се замислим какво сме научили от провала и да не допускаме същите грешки в бъдещите си начинания! След този изключително интересен форум искам да благодаря на вас, организаторите, и да споделя, че осъзнавам, че пътят към успеха няма да е равен и безавариен, но без уроците, които ни дават препятствията и провалите, не бихме могли да израстнем кариерно в професията си, а и духовно в живота“, сподели впечатления минути след събитието Северина Темелкова, първи курс в УНСС, София.

Форумът „Професиите на бъдещето“ се проведе с генералното партньорство на Microsoft. Основни партньори на събитието бяха Experian, VMware и BOSCH. Медийни партньори на инициативата бяха Кариери, Нетинфо и Rabota.bg

 

 

 

 

 


Анкета
Какво искате да се подобри на сайта Rabota.bg
Функциите
Да има по- голям избор от обяви
Да има по- голям избор работодатели
Сайта е сложен за използване и ми е трудно да се оправя
Всичко посочено
RSS Новини