ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Толкова ли е лошо да харчим пари за удоволствие?

Автор: Ivan Nikolov  |  Дата на публикуване: 2024-04-01 10:23:00  |  Промяна: 2024-04-01 10:23:13

“Аз къде похарчих цялата си заплата”?

Ах, хората и парите им - този вечен танц между слабостите и дисциплината. Макар да са материални, парите всъщност са изражение много повече на психологическите ни нагласи, отколкото на материалните ни нужди. Затова и често в края на месеца се питаме “Аз къде похарчих цялата си заплата”?

За да не изпадаме във финансови затруднения, е добре да опознаем психологията на харченето и така да сложим ред в бюджета си. Посъветвахме се със специалистите по пари от Easy Credit и ето какво споделиха те:

Ние харчим с удоволствие пари при следните ситуации:

За да повдигнем настроението си или да се справим с негативните емоции. Този тип поведение обикновено води до ненужни покупки и преразход на средства.

Защото искаме да изпитаме незабавно удовлетворение.

Трябва ли изобщо да спрем да харчим парите си емоционално?

Всъщност не, защото това би ни лишило от голяма част от удоволствието на живота. Какво можем да направим обаче, за да не плащаме прекалено висока цена за моментните си желания? Съветите на Easy Credit продължават:

Определете си бюджет “За удоволствия”

Когато човек харчи планирано, няма опасност да бъде хванат неподготвен. Ако ви се ходи в чужбина на екскурзия например, можете да си кажете “Ето, взимам кредит за 5000 лв, отивам на екскурзия и после, доволен от преживяното, изплащам спокойно месечните вноски”.

Или пък усещате, че уредите ви се нуждаят от подновяване. Ако знаете, че тавана на харчовете е изтегленият кредит от 5000 лв, ще прецените какви уреди да купите така, че да се вместите в тази сума.

Разпределете отговорността

Винаги обсъждайте всички финансови въпроси с близките си, особено ако сте семейни. Решенията, свързани с пари - теглене на кредит до 5000 лв, спестявания, започване на нова работа и т.н се отразяват върху живота на цялото семейство.

Спазайте плана си

Когато става дума за пари, дисциплината е от особено значение. Така че дори да сте решили да се забавлявате с кредит до 5 000 лв, който после да изплащате, не се отклонявайте от плана си да плащате редовно вноските си.

Само така ще поддържате добър кредитен рейтинг и следващият път отново с лекота ще получите нужните средства от  Easy Credit.

 

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.


Анкета
Какво искате да се подобри на сайта Rabota.bg
Функциите
Да има по- голям избор от обяви
Да има по- голям избор работодатели
Сайта е сложен за използване и ми е трудно да се оправя
Всичко посочено
RSS Новини