ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Каква е причината 68% от младите в чужбина да сменят работата си

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2017-03-10 15:41:00  |  Промяна: 2017-03-10 15:41:05

Младите са прекалено нетърпеливи да успеят докато все още са професионално незрели

Обединеното Кралство е дом на милиони недоволни служители, като половината от тях биха предпочели да работят нещо друго.

Проучване на Лондонското висше училище по бизнес и финанси, в което са взели участие 1000 мъже и жени от различни възрастови групи и професионални сфери, показва че цели 47% от тях искат да сменят работата си и повече от 1/5 искат да сменят професионалното си направление.

Проучването също показва, че според британците, кариера в друг бранш ще им донесе по-голямо парично възнаграждение, по добър баланс между работа и свободно време и най-вече – ще се чувстват по ползотворни и щастливи.
Данните за хората, които не са доволни от работата си и искат да я сменят са следните:

Възраст Процент
18 до 24 години – 68% желаят да сменят работата си, а 32% не
25 до 34 години – 65% желаят да сменят работата си, а 35% не
35 до 44 години – 52% желаят да сменят работата си, а 48% не
45 до 54 години – 43% желаят да сменят работата си, а 57% не
над 55 години - 19% желаят да сменят работата си, а 81% не

„Икономиката се променя и новите браншове създават работни позиции и бизнес модели, които нямаше как да съществуват преди 10 години. Много работещи хора обмислят опцията да сменят кариерата си.” – казва др. Стийв Приди, декан и директор на катедрата по проучвания на лондонския университет.

„Приятно изненадан съм, че младите са достатъчно дръзки и смели, за да предприемат смяна на кариерите си.”

Живеещите в Лондон пък са още по-недоволни от работата си, като 55% от тях искат да я сменят, в рамките на следващите няколко години.
Не всички британци искат само по-добра заплата – някои от тях наистина съжаляват за изборите, които са взели относно тяхната кариера. Около ¼ казват,че са направили грешка навлизайки в сегашната си професия. Броят нараства до 30% при възрастовата група от 25 до 34 години.

Процентът е още по-висок ако погледнем младите хора като цяло (от 18 до 34 години). Там процентът нараства до главозамайващите 66%.
„Голямото желание за смяна на професионалните направления и кариерите при младите хора идва от това, че те са прекалено нетърпеливи да успеят докато все още са професионално незрели” – това казва Джини О’Донъл, която е кариерен съветник за платформата CareerHMO.

„Резултатът? Те навлизат в нов бранш и първите впечатления са, че това, което правят е съвсем различно от това, което са очаквали и искали. По този начин те си правят грешните изводи, че това е грешната кариера за тях и искат да я сменят отново.”
Работещите в Лондон и Шотландия в повечето случаи съжаляват за техния избор, защото не успяват да балансират добре работата и свободното си време.

Въпреки всичките тези неща, много от хората все още не биха сменили професията си. Това се дължи главно на страха от финансовата сигурност. 29% от хората цитират това като причината, докато хората, които не са сигурни в каква насока искат да се променят са 20%. Тези, които се страхуват да предприемат такава крачка пък са 15%.
Финансовите притеснения са главната причина, поради която ги е страх да напуснат сегашната си професия и работа, като те биха го направили единствено, ако е заради по-високоплатена работа.

„Заплатата може да бъде един от най-големите фактори – ако хората са недоволни от заплащането липсата на развитие в работата си, това се превръща в причина да искат да напуснат.” – казва Маргарет Дейвис, психолог и директор на кариерният център за жени The Glass Lift.

Хората на възраст между 35 и 44 години са по-заинтересовани в смяна на професията, която да се отрази по-добре върху техния личен живот и свободно време.
Като цяло, хората на възраст над 55 години са най-доволните работници във Великобритания, като само 19% от тях искат да сменят професията си.
Кардиф е градът с най-щастливите работещи хора. 68% от анкетираните хора в града са казали, че са доволни от професията и работата си.
За сравнение, само 19% от хората работещи в Лондон казват, че не биха сменили кариерата си.

Анкета
В каква сфера на дейност търсите работа?
ИТ и телекомуникации
Маркетинг
Търговия
Услуги
Финанси
Инженерни дейности
RSS Новини