ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Как да преговаряте за увеличение на вашата заплата

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2017-11-17 11:59:00  |  Промяна: 2017-11-17 12:00:17

Истината е, че ще ви трябва доста кураж и умения, за да се подготвите и да бъдете успешни в процеса по преговаряне за по-висока заплата

Независимо дали започвате нова работа или израствате в дадена компания, вие трябва да знаете, как да преговаряте за по-високо финансово възнаграждение.

Много хора се сблъскват с притеснението, да поискат по-високо заплащане и поради тази причина се спират или се отказват, да разговарят със своя работодател. Случвало ли ви се е някога вашият пряк ръководител да ви моли да покриете задълженията на друг служител, тъй като компанията е в намален състав? Оставали ли сте след работа, за да подпомогнете изпълнението на месечните цели на отдела? Ако отговора на тези въпроси е положителен, то трябва да вземете кариерния път в свой ръце и да получите награда за вашите положени усилия.

Най-нормалното нещо в кариерата на човек е да търси развитие не само като позиция, но и като заплащане. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат в преговорите към целта.

Кога да поемете инициативата.

Не чакайте вашият шеф да дойде и да разговаря с вас. Бъдете активната страна и започнете разговора по темата първи. Най-добрият етап да направите крачката е краят на годината, тогава работодателите правят годишни оценки и често ръководителите провеждат разговор със служителите за очакванията, удовлетворението и амбициите на всеки.
Подобен разговор обаче може да бъде повдигнат и по друго време в зависимост от периода, в който приключва/започва финансовата година в компанията. Удобен момент може да бъде и при оценка на постигнатите резултати през първата половина на годината, ако представянето ви е изключително добро и заслужава повишение.

Подгответе доказателства за успехите си.

Преди да коментирате тази тема с работодателя си трябва да се упражнявате на глас с приятели, семейство, за да придобиете повече увереност. Помислете какви съпротиви може да получите от отсрещната страна, така че да успеете да се аргументирате и отстойте позицията си. Ако прецените за удачно, поговорете и с колеги, които са ви близки, може да ви дадат подходящ съвет.

Бъдете директни

Първите 30 секунди от преговорите са от основно значение. Започнете с най-важното, не бъдете колебливи и несигурни в това, което смятате, че заслужавате. Разбира се не се оставяйте да ви манипулират с приказките за икономическата криза и нарастващата безработица, както и с доводи, че никой от колегите ви не е повишен. Вие може да се справяте отлично, но никой да не ви го показва, затова не се поддавайте на манипулация, защото един важен аргумент трябва да се постави и това е, че в България има изключителна липса на качествени кадри.

Не се сравнявайте

Коментирайки за по-висока заплата, никога не се сравнявайте с друг служител в компанията, защото това се приема за изключително негативно от ръководството. Говорете за личния си принос и затова как можете да станете още по-ценен служител в компанията.

Не подхождайте емоционално

Ясно е, че когато човек иска повишение, той малко или много е емоционален. В същата ситуация обаче мениджърът, който взема решението, е изключително рационален. Тайната е и вие да погледнете на въпроса за евентуалното ви повишение колкото се може по-рационално. Така ще се приближите до мисленето му, ще заговорите на неговия език и е по-вероятно да бъдете чути.

Не "просете" увеличение

Не се оправдавайте, че искате повишение заради болест, кредит или повишените ви разходи. Все пак вие искате увеличение на заплата за труда си, а не финансова подкрепа.

Подгответе си и алтернативни варианти

Ако сте достигнали тавана на заплата за съответната длъжност в организацията, вместо повишение на заплатата е много по-разумно да поискате повишение в длъжност. Така с новата ви роля и отговорности най-вероятно ще получавате и по-високо заплащане.
Друг вариант е да лобирате за повече придобивки. Реалното им измерение в пари или време също има характер на повишение.

Истината е, че ще ви трябва доста кураж и умения, за да се подготвите и да бъдете успешни в процеса по преговаряне за по-висока заплата. Важното е да не се разколебавате, а с правилната стратегия и инструменти, да се изправите и да поискате това което смятате, че заслужавате.


Анкета
В каква сфера на дейност търсите работа?
ИТ и телекомуникации
Маркетинг
Търговия
Услуги
Финанси
Инженерни дейности
RSS Новини