ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Не трябва да се страхуваме от новите технологии и промените, трябва да се научим да ги управляваме

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2018-11-15 13:44:00  |  Промяна: 2018-11-15 13:44:41

90% от технологиите ще променят тотално работата ни

Пазарът на труда в България се променя и то с темпове, за които надали сме готови. Новите тенденции и промени, бяха маркирани на конференцията „Scale up your career“ организирана от Rabota.bg и Career Guide. Основната насока на конференцията, която  се проведе в Capital Fort, бе да се представят ефектите от автоматизацията, с които те първа ще се сблъскваме, новите технологии, необходимите промени, дигитализацията. И ако за едни това е повод за притеснения, то според Детелина Смилкова , вицепрезидент на ВУЗФ, новите технологии изобщо не са толкова страшни и не трябва да се боим от тях. Според нея трябва да се научим да ги управляваме ефективно, да ги развиваме, за да работят за нас.

Вицепрезидентът на Висшето училище по застраховане бе един от основните лектори на конференцията. По време на Scale Up Your Career тя очерта образованието като мост към бъдещето на бизнеса.

„Ако има сектори, които се нуждаят от автоматизация, тогава да я направят. 90% от технологиите ще променят тотално работата ни, но статистиките показват, че 70% от работодателите не са готови да се справят с тях.

Самите компании не смогват на тези промени, затова трябва да насочат усилията си към постоянни обучения. Самите служители ще трябва да се ориентират към процеса на  учене през целия живот. Придобиването на нови умения ще става наложителен процес. Например специалистите по информационни технологии ще трябва да добиват нови умения на всеки 12 месеца. Юристи, маркетолози, инженери, лекари клонят към същата тенденция.

Но кои ще са тези тенденции?

Модерните професии, които ще изчезнат

Административни - всички бек-офис функции се очаква да се автоматизират и процесът вече е започнал.

Анализ на данни -  сега това е предизвикателна професия, но дори и тя ще бъде изместена изцяло от алгоритми – тогава ще е нужен брокер на данни!

Новите професии, които се очаква да се появят

Специалист по здраве - не го бъркайте с лекар, той ще се грижи за храненето, спорта, лекарствата и добавките ни и ще разбира от финанси.

Логистик на данни - центровете за данни ще трябва постоянно да бъдат оптимизирани, обновявани и следени.

Дизайнер на виртуална реалност- ще има нужда от запленяващо виртуално съдържание.

AI Комуникатор - ще учи роботите и ще помага на хората да общуват с тях.

Уменията на бъдещето

Трансдисциплинарност - неочакваните комбинации (психология и финанси, музика и физика и др.) ще станат необходимост.

Технологична и медийна грамотност - новите технологии и новите медии изискват от хората нови компетенции, които тепърва ще се изграждат.

Независимо аналитично мислене - способността да се виждат проблемите и да се търси решение, да се анализира голямата картина.


Анкета
Колко често работодателят ви позволява да имате "home office?"
Поне веднъж в седмицата
Нямам възможност да работя от вкъщи, защото работата не ми го позволява
Работя от вкъщи, когато съм болна/ен
Мога да работя от вкъщи без ограничение
RSS Новини