ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

Как да получите желаната работа, без да имате необходимия опит

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2016-02-08 09:55:00  |  Промяна: 2016-02-23 14:48:38

Джеймс Цитрин очертава пет основни напътствия за всеки млад кариерист:

Вие сте амбициран и целеустремен и желаете да започнете успешно своята кариера, но опитът, който притежавате, след като завършите университета, е недостатъчен? Това всъщност е големият проблем, защото в средното образование ни учат, че, след като завършим висше образование, намирането на работно място е лесно.

Преодоляването на тази главоблъсканица е от основно значение за стартирането на успешна и процъфтяваща кариера в дългосрочен план, пише в свой коментар Джеймс Цитрин, главен изпълнителен директор на Spencer Stuart.
По думите му трудната част идва от това, че кандидатът е уверен в способностите си, остава му само да му се даде шанса, за да се докаже. „Един от ключовите фактори за преодоляването на този парадокс е признанието, че когато полагате усилия за всяка работа, това ще бъде оценено по два различни начина: придобиването на допълнителен опит в дадена сфера и развиването на потенциала в тази насока“, пояснява Цитрин.

Вашата потенциална стойност е най-добре изразена от отношението ви към хората, ентусиазма ви за работа, работната етика, комуникационните умения, задаването на качествени въпроси, както и желанието ви за придобиване на допълнителна квалификация.

А ето и петте основни стратегии, които според Цитрин трябва да следвате, за да се развиете и успеете в кариерата:

1. По време на първата си работа може да продължавате да подобрявате професионалните си познания, както и да получите документ, сертифициращ добро познание в дадена област (да изучавате още един език, например) и да проучвате предлаганата на пазара на труда работа във вашия бранш. Не пропускайте да подобрявате компютърните си умения и езиковите си познания, както и способността да организирате по-добре времето си. По този начин ще предложите на следващия си работодател това, което той търси от своите служители.

2. Пътят към професионалното израстване. Бъдете подготвени, че ще започнете от най-ниското стъпало на вашето кариерно развитие. След като завършите университета, вие се чувствате свръхквалифициран за много работни места. Но трябва да започнете от някъде, а това се случва, когато се сблъскате с работа от различно естество, за да можете да придобиете мирогледа и опита, който да приложите във вашето израстване.

3. Бъдете креативен/а. Въпреки че нямате придобит опит или нужната квалификация, е хубаво да бъдете творчески насочен, за да се отличавате от тълпата. При нови инициативи или проекти бъдете доброволец - независимо че в началото ще ви се струва неприятно, така ще добиете практически умения. Ще имате възможност да вършите разнообразни дейности, това ще ви помогне да разберете какво харесвате, а също така ще може да допълните вашето СV с практически умения.

4. Инвестирайте в себе си, за да имате повече свободно време в бъдеще. Времето е най-скъпоценният актив, който притежавате. Бъдете максимално ползотворни и продуктивни на работа, това ще ви помогне по-бързо да израснете в дадената област.

5. Придобитият опит ви е спомогнал да си поставите цели и да ги следвате неотлъчно. Затова е добре да фиксирате своите постижения. Може дори да си създадете блог, където да публикувате основни неща от своята биография и да посочвате своите успехи в професията.

И най-важното - стремете се да станете професионалист, който може да донесе успех на всяка фирма!


Анкета
Какво искате да се подобри на сайта Rabota.bg
Функциите
Да има по- голям избор от обяви
Да има по- голям избор работодатели
Сайта е сложен за използване и ми е трудно да се оправя
Всичко посочено
RSS Новини