ВсичкиИнтервютаHR ТенденцииКариерно развитие
Медийни

10 млн. лв. ще получат работодателите у нас, които обучат служителите си за нуждите в ИТ сектора

Автор: Росица Радоева  |  Дата на публикуване: 2017-09-12 18:01:00  |  Промяна: 2017-09-12 18:02:16

10 хил. души ще получат възможността да бъдат обучени в преработвателната промишленост и ИКТ

Около 10 хил. души се очаква да бъдат обучени за нуждите на работодателите в сектори във високите технологии и ИКТ и преработвателната промишленост. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която откри информационен ден по процедура "Подкрепа за предприемачество" от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Русинова спомена, че в подкрепа на нуждите на работодателите да обучат своя персонал са отделени 10 млн. лв, която сума ще даде стимул на повечето хора да се развиват в този сектор.

„За първи път в рамките на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ има възможност да подкрепим предприятията от ИКТ сектора, тъй като големите предизвикателства са със липсата на персонал“, посочи Русинова.

Заместник - министърът се надява да бъдат активирани и безработни, като даде за пример учители по математика,биология и химия, физика, които са регистрирани в бюрата по труда. Те имат математически умения и могат да се реализират в ИТ сектора.

"Даваме възможност на работодатели, които имат програми и нужда от квалификация на хора, да обучат своя персонал както и да активизираме хора, които са безработни или неактивни, да преминат през тези обучения“, обясни Русинова.

Анкета
В каква сфера на дейност търсите работа?
ИТ и телекомуникации
Маркетинг
Търговия
Услуги
Финанси
Инженерни дейности
RSS Новини